Politika

Protesti pred OHR-om super su prošli za Kalabuhova. Dobio je ‘korisne idiote’

Za Igora Kalabuhova protesti ispred OHR-a SAD OHR

Stvari u BiH za Igora Kalabuhova, ruskog ambasadora, ne idu nikako loše.

Pokazali su to i jučerašnji protesti ispred OHR-a koji su navodno organizirali Krug 99 i neko udruženje Restart.

Da ga je sam Kalabuhov osmišljavao, finansirao pa čak i pisao parole - ne bi bolje osmislio scenario.

Skup u nezvaničnoj organizaciji SDA-DF protekao je mirno, no uz skandalozne poruke u kojima se pozivalo na smrt stranih okupatora.

I masa koju su SDA i DF okupili, imaju jednak stav kao i Kalabuhov odnosno Rusija o tome ko su ovdje navodni okupatori - OHR i Ambasada SAD.

Kalabuhov ne priznaje Schmidta i stalno poziva da je vrijeme da se OHR zatvori i da se stvari prepuste u ruke naroda i domaćih političara. Isto su jučer tražili SDA-ovci i DF-ovci pred OHR-om.

Kao i Kalabuhov, i SDA i DF smatraju da ambasador SAD u BiH Michael Murphy želi napraviti podjele u BiH i da je obična štetočina. Doduše, predstavnici SDA i DF-a malo su radikalniji od Kalabuhova, jer ga optužuju da on radi na podjeli BiH.

Iz Ruske ambasade, zanimlji, prije nekoliko dana stiglo je saopćenje u kojem EU iptužuju da na BiH gledaju kao na koloniju, a ne kao na suverenu državu.

"Neprijateljski pozivi T.Reutena usmjereni na podrivanje prijateljskih rusko-bosanskohercegovačkih odnosa još jednom slikovito potvrđuju da, kao marioneta Washingtona, ovaj gospodin dosljedno pokazuje patološko nepoštovanje suverene BiH, koju 'prosvijećena Evropa' doživljava kao svoju koloniju", dio je saopćenja.

Poznato?

Isto kažu iz SDA i DF-a, po kojima je Schmidt kolonijalni upravnik te da je vrijeme da se to prekine jer je BiH suverena država.

To što se stavovi SDA-DF grupacije poklapaju sa onim koji dolaze Kalabuhovu kao smjernica iz Moskve nije nikakvo čudo.

U polariziranom svijetu, ako ste protiv demokratskog zapada koji prezentiraju EU i SAD onda ste za autokratski istok koji predstavljaju niko drugo do Rusija i Kina.

A da se pravi zaokret već je najavio Izetbegovićev trbuhozborac Haris Zahiragić kada je kazao da se Bošnjaci mogu okrenuti Rusiji, Iranu i Kini, a Komšić se nedavno jasno opredijelio kada je optužio zapad da radi na podjeli BiH.

Uz to, simptomatično je da se Izetbegović prije dva-tri dana sastao sa ambasadorom Kine u BiH i imao s njim sadržajan razgovor.

Pozadina svega jeste ta što SDA i DF optužuju Zapad da ih istjeruju iz vlasti i iz straha od opozicije i onoga što bi moglo uslijediti krenulo se u zaokret koji treba prvo da mobilizira mase, a onda i pod pritiskom promijeni navodni stav SAD i EU.

Kalabuhov koji godinama nije uspijevao pokrenuti antizapadni narativ i histeriju jer njegova priča nije 'pila vode' sad je odjednom dobio 'korisne idiote' koji to rade umjesto njega.