Pod pritiskom

Protesti urodili plodom: EU popustila farmerima, privremeno odustaje od kontroverznih pravila

Poljoprivrednici koji protestuju širom Evrope uspjeli su dobiti prvi ustupak od Bruxellesa, s obzirom da je Evropska unija najavila odgodu regulative koja je predviđala da se 4% obradive zemlje ostavi netaknutom zbog poticanja bioraznolikosti, piše Guardian.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič opisao je tu odluku kao "ruku pomoći" poljoprivrednom sektoru u izazovnim vremenima.

Navodeći poplave, šumske požare u Grčkoj, toplinske valove širom južne Evrope i sušu u Španjolskoj, rekao je da je važno saslušati poljoprivrednike i “izbjeći polarizaciju koja otežava svaki razgovor i raspravu".

“Osjećamo da smo obvezni djelovati pod ovim pritiskom koji osjeća poljoprivredna zajednica”, rekao je. “Imali smo brojne ekstremne meteorološke nepogode, suše, poplave u raznim dijelovima Evrope i postojao je jasan negativan učinak na proizvodnju i smanjenje prihoda za poljoprivrednike”, kaže.

Kontroverzna regulativa

Prema ranije predloženoj regulativi, od poljoprivrednika se tražilo da zadrže 4% svoje obradive zemlje na kojoj se neće uzgajati usjevi u nastojanju da se obnovi zdravlje tla i poveća bioraznolikost, koje je također u krizi.

Međutim, prema novim prijedlozima, poljoprivrednici neće biti obvezni izdvajati bilo koji dio zemlje do 2025. godine.

Promjena dolazi usred velikih prosvjeda farmera širom Evrope, u Belgiji je blokirana luka Zeebrugge, a protesti se nastavljaju u Francuskoj i Italiji.

Do sada poljoprivrednici nisu bili impresionirani brzim rješenjima koja su nudili političari u Bruxellesu. Zabrinuti su zbog visoke cijene zemljišta, pritiska velikih trgovačkih lanaca na smanjenje cijena i mnoštva novih ekoloških pravila koja dolaze u obliku zakona EU-a o zaštiti prirode.

Upitan hoće li današnji ustupak biti dovoljan da zaustavi prosvjede, Šefčovič kaže da je EU morala "intenzivirati" dijalog s poljoprivrednicima kako bi bila sigurna da ih se sluša i naglasio da će se u budućnosti ipak morati voditi briga i o ekologiji.

“Moramo se pobrinuti da Evropa postane kontinent na kojem će biti moguće živjeti u budućnosti”, zaključio je.