otvaraju vrata

Prva tura nakon Covida: Grupa ruskih turista otputovala u Sjevernu Koreju

Stotinjak Rusa otputovalo je u petak u Sjevernu Koreju "na privatnu turneju", postajući prva strana grupa koja posjećuje tu izoliranu državu nakon pandemije COVID-19. Ruska ambasada nazvala je ovo putovanje kao "Pyongyang otvara svoja vrata."

Sjeverna Koreja zatvorila je svoje granice, u nekim od najstrožijih ograničenja u svijetu, tokom pandemije.

Let Air Koryo, kojim upravlja Sjeverna Koreja sa zastarjelom flotom uglavnom ruskih aviona, prevezao je stotinjak posjetilaca na međunarodni aerodrom u Pyongyangu, objavila je ruska ambasada na Facebooku u petak.

Grupa uključuje ljude koji se bave turizmom i "putnike iz doslovno svih dijelova Rusije od Kalinjingrada do Vladivostoka" koji će provesti četiri dana obilazeći sjevernokorejske znamenitosti, uključujući i veliki skijaški centar, navodi se u postu.

"Radovat ćemo se novim susretima s turistima iz Rusije", piše sjevernoorejski zvaničnik.

Skijalište koje se pominje bilo je projekt visokog profila koji je predvodio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nakon što je preuzeo vlast 2011. godine.

Posjeta dolazi nakon što su se Kim i ruski predsjednik Vladimir Putin u septembru sastali sjeverno od Vladivostoka i obećali bližu ekonomsku i vojnu saradnju nakon optužbi Washingtona da Pyongyang pomaže Putinu u ratu u Ukrajini, prenos Reuters.