WASHINGTON DC

Prvi Trumpov poraz na predizborima, Haley pobijedila u glavnom gradu

Bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u Washingtonu. Haley je pobijedila sa 62.86 posto glasova naspram Trumpovih 33.22 posto, objavila je kasno sinoć Republikanska stranka DC-ja. Ukupno je glasalo 2035 republikanaca.

Time je Nikki Haley postala prva žena koja je pobijedila na nekim republikanskim predizborima u historiji SAD-a. Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju nadvlada bivšeg predsjednika u osiguranju republikanske nominacije.

Trumpova nominacija je gotovo sigurna

Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu. Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, a pobjeda Nikki Haley u Washingtonu će ostati simbolična.

Prije predizbora u Washingtonu Trump je već skupio 244 izaslanika naspram Haleyina 24. Njezina pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 izaslanika njezinom ukupnom broju. Ipak, Haley ostaje u utrci barem do natjecanja "Super utorka" 5. marta, kada će glasovati 15 država i jedan teritorij, Američka Samoa.

Zašto je Trump poražen u glavnom gradu?

Washington D.C. urbano je područje, s relativno visokim udjelom stanovnika s fakultetskom diplomom, dok su Trumpove baze ruralna područja sa slabije obrazovnim stanovništvom. U glavnom gradu SAD-a je samo 23.000 registriranih republikanaca.

Glasnogovornica kampanje Nikki Haley Olivia Perez-Cubas rekla je da "nije iznenađujuće da republikanci koji su najbliži disfunkcionalnosti Washingtona odbacuju Donalda Trumpa i sav njegov haos".