'Historijski trenutak'

Prvi u BiH: U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunije

Mostar je postao prvi bosanskohercegovački grad u kome je Rumunija otvorila počasni konzulat.

Počasni konzulat na prigodnoj su svečanosti otvorili rumunjski ambasador u BiH Anton Pacuretu, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marija Buhač i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

"Ovo je historijski trenutak za naše dvije zemlje s obzirom da je počasni konzulat u Mostaru prvi rumunjski počasni konzulat u BiH i nadam se kako će on poslužiti kao primjer za druge konzulate u drugim dijelovima zemlje", kazao je tom prigodom ambasador Pacuretu.

Prema njegovim riječima, zadaća počasnog konzulata je osnažiti veze između dviju zemalja, kako u oblasti ekonomije, tako i u kulturi, turizmu i drugim poljima.

"Proteklih godina bilježimo porast zanimanja rumunjskih poduzetnika za širenje poslovanja u ovoj regiji, kao i povećan interes rumunjskih turista za Mostar i njegovo fascinantno kulturno-povijesno naslijeđe. Otvaranje ovog konzulata dokazuje našu namjeru da idemo dalje tim putem, da širimo našu suradnju, trgovinu, obrazovanje, kulturu i turizam", kazao je rumunjski ambasador.

On je zahvalio Davorinu Vidačkoviću, izvršnom direktor kompanije GUMA M, generalnog uvoznika Dacia vozila, koji je prihvatio dužnost počasnog konzula.

Predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač kazala je kako je Rumunjska velikim i značajnim projektima u Bosni i Hercegovini pokazala svoje prijateljske namjere prema našoj zemlji.

"BiH i Rumunjska nasljeđuju zajedničke društvene, političke i druge sličnosti. U tom kontekstu, uvjerena sam da će ovaj konzulat biti dodatna most koji će osnažiti naše veze. Rumunjska je već prošla europski put i nadam se da će Bosna i Hercegovina dobiti podršku na putu koji nas tek očekuje kroz razmjenu rumunjskih znanja i iskustava", kazal je Buhač.

Rumunjska je već podržala nekoliko društveno korisnih projekata u Mostaru, a ta suradnja nastavit će se kroz realizaciju novog projekta: renoviranje parka u Franjevačkoj ulici, kazao je gradonačelnik Kordić.

"Mi smo jako počašćeni i na tom vam od srca hvala. Naša suradnja ne počinje ovim, ona je krenula davno, ovo danas je nova dimenzija u našim odnosima. Prijateljstvo koje imamo s Rumunjskom je fantastično i dalje ćemo tako nastaviti, zahvaljujući veleposlaniku koji je pokazao veliko srce i otvorenost prema Mostaru", poručio je mostarski gradonačelnik.