Vijesti

Prvo obraćanje nove gradonačelnice Benjamine Karić: Sarajevo je neuništiv grad

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je svoj prvi govor u Vijećnici nakon što je izabrana za prvu ženu Sarajeva.

Zahvalila se ukazanom povjerenju i kazala da će učiniti sve da ga i opravda.

“Svi zajedno trebamo podržati savremene i pozitivne tendencije u razvoju grada, prilikom čega ćemo se voditi interesom građana, a ja kao gradonačelnica ću dati svoj puni doprinos. Želim da budemo jedan veliki tim koji radi isključivo u interesu Sarajeva i BiH”, rekla je.

Motiv treba da bude “ljubav prema Sarajevu” i time će se voditi u svemu šta god bude radila.

“Voljeti svoj grad, znati i razumjeti njegove potrebe i raditi sve kako bi bio što bolji je naš zadatak”.

“Mi smo dio evropske porodice i ponosni smo na naše ljude, vrijednosti i dokazanu hrabrost. Sarajevo je slobodarski, evropski, kosmpolitski i olimpijski grad. Sarajevo, uprkos svemu, uvijek na kraju izlazi kao pobjednik. Ono je neuništivo. Sarajevo je građansko, antifašističko, slobodarsko”, rekla je.

Poseban dio posla na koji treba obratiti pažnju je, prema njenim riječima, diplomatija.

“Trebamo inicirati bolju saradnju s evropskim gradovima. Inicirati bolju saradnju i s bh. gradovima poput Tuzle, Mostara, Zenice, Gradačca… Moramo pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države”, ističe.

“Ne priznajem, niti podržavam podjele, naša i moja misija je da ujedinimo i da stvaramo nove vrijednosti. U srcu našeg grada već vijekovima egzistiraju džamije, sinagoge, katoličke i pravoslavne crkve. Vjerujem da opet dolazi vrijeme prosperiteta našeg grada, pomozite mi u tome”, zaključila je ona.

Na kraju, istakla da je da će raditi na tome gradska uprava bude transparentnija.Povezani postovi: