SKROMNI OSKAROVAC

Prvo pa muško: Sve o životu samozatajnog Cilliana Murphyja

U biografskom filmu "Oppenheimer" u kojem je reditelj Christopher Nolan ispričao život J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe, naslovnu ulogu igra 47-godišnji Cillian Murphy. Irski glumac sivo-plavih očiju, čiji pogled pamti svako ko se ikad s njim susreo, za tu je ulogu nagrađen, između ostalog, i Oscarom.

"Kad me Chris pozove, ne premišljam se, nego bez razmišljanja prihvatim njegovu ponudu, pogotovo ako je glavna", našalio se glumac koji je s redateljem Christopherom Nolanom već surađivao - u ratnoj drami “Dunkirk”, akcijskim spektaklima o Batmanu u trilogiji “Vitez tame”, te naučno-fantastičnom “Početku”.

"Kad sam Cilliana prvi put pogledao kroz objektiv kamere znao sam da sam pronašao glumca kakvog sam godinama tražio. Osim toga Cillian je tip glumca koji je za ulogu spreman učiniti sve", izjavio je Christopher Nolan referirajući se na činjenicu što je Murphy sve bio spreman učiniti zbog uloge gangstera Thomasa Shelbyja u "Peaky Blindersu".

Da poveća tjelesnu masu i ojača muskulaturu za ulogu žestokog uličnog momka iz Birminghama Cillian Murphy je, premda vegetarijanac iz uvjerenja, ponovno počeo konzumirati meso, a na snimanju, premda je nepušač, nije vadio cigaretu iz usta, jer je ona opasnim frajerima iz tog vremena bila zaštitni znak.

"U jednoj sezoni, a snimili smo ih šest, u prosjeku bih ispušio hiljadu komada. I to bez filtera. Sva sreća da su se rekviziterke dosjetile da nam nabave biljne pušilice, inače bismo svi dobili trovanje nikotinom", ispričao je Cillian Murphy, koji je sličnu torturu prošao i u pripremama za snimanje filma "Oppenheimer". Američki atomski fizičar bio je poznat kao strastveni pušač, koji cigaretu nije vadio iz usta - pušio je pet kutija na dan, a obožavao je i martinije. Kako je živio na cigaretama i alkoholu izgledao je poput duha, jer je sa svojih 182 centimetra visine težio svega 58 kilograma. Cillian Murphy, pak, visok je 177 centimetara, pa njegova standardna težina od 70 kilograma, nikako nije odgovarala liku Oppenheimera koji je zamislio u svojoj glavi.

Kako nije odlučio preuzeti naučnikov način i stil života odlučio se na gladovanje, pa je njegova kolegica Emily Blunt u razgovoru za filmski portal Extra izjavila kako je Cillian Murphy živio na jednom bademu na dan. I sam glumac je u razgovoru za britanski The Guardian priznao kako je znatno smršavio za ulogu, ali je odbio reći o koliko kilograma se radi. A isto je tako odbio opisati čime se i koliko hranio, jer ne želi druge poticati na ludosti kakve sam čini.

"Bila je to svojevrsna euforija, ta riječ najbolje opisuje atmosferu na snimanju "Oppenheimera". Pritom uopće ni na što drugo nisam mislio, osim na scenu koju toga dana snimamo, hrana mi je bila posljednja na pameti", izjavio je Cillian. Poznato je kako višednevno ili višesedmično gladovanje može izazvati osjećaj euforije nakon što se prebrode tzv. acidozne krize ili zakiseljenost organizma. U nekim alternativnim medicinskim školama gladovanje se preporučuje u svrhu čišćenja organizma ili borbe protiv nekih bolesti, ali nipošto ne kao - metoda mršanja.

Upravo zato Cillian Murphy nije želio specificirati što je tačno i kako radio da postigne izgladnjeli izgled slavnog atomskog fizičara. Cillian Murphy inače je poznat po svom osebujnom stilu, koji nimalo ne nalikuje uobičajenom načinu života holivudskih zvijezda. Sa suprugom Yvonne McGuinness, umjetnicom iz Kilkennyja, te sinovima Malachyjem i Aranom, živi u predgrađu Dublina, uz obalu Irskog mora, na tzv. dublinskoj rivijeri za siromašne.

"Iz sjevernog Londona smo se 2015. odlučili vratiti u Irsku kako bi naši sinovi bili bliže bakama i djedovima, te s njima provodili više vremena", objasnio je.

"Super nam je jer živimo kao i svi naši susjedi, svi me prepoznaju, ali me niko ne doživljava kao zvijezdu", kaže Murphy koji je suprugu upoznao na koncertu svog rock benda Sons of Mr. Green Genes kojeg je osnovao s mlađim bratom. I baš kad su dobili ponudu diskografske kuće za snimanje pet albuma, Cillian se zapalio za glumu, a muzika je danas njegova audiofilska strast. "Jedina ekstravagancija koju sam si u životu priuštio je vrhunski uređaj s vrhunskim zvučnicima", kaže Murphy koji je jednu od prvih filmskih uloga dobio u filmu “Kako je Harry postao drvo” srbijanskog reditelja Gorana Paskaljevića 2001. A danas se uz Jamieja Dornana, Michaela Fassbendera i Colina Farrella smatra najboljim irskim glumcem srednje generacije.