Primijenite ove savjete

Psiholozi tvrde: Ako prakticirate ovih šest navika, bit ćete sretniji od većine

Većina nas je svjesna ponašanja koja štete našem fizičkom i mentalnom zdravlju. No, nažalost, lako je upasti u ove zamke. Ono što se čini težim jest slijediti navike koje nam zapravo pomažu da se osjećamo bolje i živimo sretniji život.

Srećom, psiholozi tvrde da postoje istraživanjima potkrijepljene navike koje nam mogu omogućiti upravo to. Otkrili su navike koje i oni sami prakticiraju, a koje garantiraju sretniji i ispunjeniji život.

  1. Njegovanje prijateljstava

"Najvažnija stvar kojoj ću dati prioritet je društvena povezanost. Ako znam da moji prijatelji organiziraju večeru, planiraju odlazak u kino ili nešto slično, nastojat ću promijeniti sve što trebam u svom rasporedu kako bih proveo vrijeme s njima", rekao je psiholog Tim Bono za HuffPost.

Osim toga, psiholog Gregory Sullivan dodao je da bismo se trebali usredotočiti na njegovanje prijateljstava s ljudima koje možemo nazvati ili koji mogu nazvati nas u bilo koje doba.

  1. Vježbanje zahvalnosti

Bono tvrdi da zahvalnost pomaže kod stvari poput stresa i općeg raspoloženja.

"Nemam nužno formalnu praksu zahvalnosti. Kad stojim u dugom redu u trgovini, zaglavim u prometu ili nešto slično, moj će um često htjeti otići negdje drugdje. Ipak, pokušat ću razmisliti: 'Koje su se dobre stvari dogodile zadnjih tjedan dana?'", istaknuo je.

Dakle, preporučuje prakticiranje zahvalnosti, čak i ako se radi o sitnicama poput provođenja vremena s prijateljima i slično.

  1. Tjelovježba

"Vježbanje mi je prioritet. Ta investicija od sat vremena ili više često mi daje energiju i poticaj za dan", otkrio je Bono. Ključno je pronaći vrstu tjelovježbe koja će nam biti ugodna i donijeti nam radost.

"Veze između našeg mentalnog zdravlja i tjelovježbe prilično su jake", tvrdi Sullivan, dodajući da tjelovježba može pomoći u liječenju depresije i anksioznosti.

  1. Meditacija

"Otkrio sam da je to vrlo dobar način osvještavanja misli koje možda postaju nametljive, koje nisu dobre za mene, i da imam sposobnost preusmjeravanja pažnje s njih", otkrio je Bono.

Postoji mnogo načina za meditaciju. Na primjer, možemo obratiti pažnju na fizičke osjete u cijelom tijelu ili izvoditi meditaciju mantre ponavljajući riječi, fraze ili zvukove.

  1. Kvalitetan san

Sullivan je primijetio da jako pazi na količinu sna koju dobiva. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, odraslima je potrebno najmanje sedam sati sna svake noći.

"Dobar odmor omogućuje nam bolje reguliranje naših emocija i postupaka", kaže Sullivan. Osim toga, dobar san pomaže u obrani od bolesti i koristi našem imunološkom sustavu.

  1. Povezivanje djela s vrijednostima

Važno je povezati svoje vrijednosti s određenim radnjama. "Svatko ima vrijednosti, ali mi se zaustavljamo na stvaranju vrijednosti i zapravo ih ne povezujemo s određenim radnjama", kaže Sullivan.

Neke vrijednosti uključuju ljubaznost, poštenje, hrabrost i povjerenje, smatra Sullivan. Dakle, ako cijenimo ljubaznost, možemo je povezati s radnjom kao što je darivanje prijatelja, osmjehivanje strancu i slično.

"Ono što radite jest da tu vrijednost pretvarate u ponašanje. Stvarate navike povezane s vašim vrijednostima", zaključio je Sullivan.