upitna većina

Puca li koalicija SDA-DF i u Tuzlanskom kantonu?

Isti dan nakon izbacivanja Demokratske stranke (DF) iz vlasti Unsko-sanskog kantona, iz ove stranke stiglo je upozorenje Stranci demokratske akcije (SDA) da je upitna skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu.

No, kao razlog su naveli porodiljske naknade. Slijedi li nam još jedno preslagivanje vlasti na kantonalnom nivou?

Pobuna u Tuzli

Pobuna tuzlanskog DF-a i uslovljavanje koalicije sa SDA stigla je nakon izjave premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića da prate efekte uvođenja porodiljskih naknada za koje se na godišnjem nivou izdvaja oko 40 miliona maraka i da će se uvođenje ove mjere analizirati, ne isključujući mogućnost redefinisanja.

A to je, podsjećaju iz DF, bio jedan od razloga ulaska u vlast sa SDA u TK.

„Nas premijer Halilagić uopšte nije niti kontaktirao niti konsultovao povodom nekog najavljenog preispitivanja tih mjera i sasvim je normalna naša reakcija tim povodom, jer mi nećemo dozvoliti ukidanje porodiljskih naknada“, poručuje Zlatan Begić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte TK-a, prenosi FTV.

Poručiuje da skupštinska većina neće opstati ukoliko neko pokuša ili krene u pravcu ukidanja porodiljskih naknada.

Ovaj stav demantuju iz Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona jer, kako navode, naknada za porodilje planirana je za naredne tri godine u okvirnom budžetu.

Nijedan korak u tom pravcu

U proteklom periodu, dodaje ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić (SDA), nije učinjen nijedan korak koji bi vodio ka njihovom revidiranju ili ukidanju.

„I ovo je jedan pokazatelj viševremenske nestabilnosti unutar odnosa u koaliciji SDA-DF, te je porazno što bi se posljedice tog neslaganja mogle odraziti na građane, u ovom slučaju porodilje“, naveo je Dževad Hadžić, predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je na službenom putu i ovu temu, kaže, neće komentarisati dok ne obavi određene razgovore. Većinu u Skupštini TK čine SDA sa 16 i DF sa četiri zastupnika.