Izbori u Hrvatskoj

Puhovski za Raport: Ako Milanović pobijedi, BiH će morati progutati niz oštrih i prostačkih riječi

Hrvati u BiH doslovce nisu spomenuti u kampanji, kaže analitičar iz Zagreba

U Bosni i Hercegovini je za parlamentarne izbore u Hrvatskoj registrirano 100 hiljada građana, koji će biračko pravo moći ostvariti na 42 biračka mjesta. Neradnog dana nema, kako je bilo najavljeno ranije, s obzirom da će se moći glasati dva dana - danas i sutra.

Građani biraju novi saziv hrvatskog Sabora, a iz perspektive BiH, koja u Sabor daje tri parlamentarca dijaspore, ne može se govoriti o opcijama koje su dobre za Bosnu i Hercegovinu, odnosno, buduće odnose dvije zemlje, stava je politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

Plenković ili Milanović?

O opcijama Zoran Milanović ili Andrej Plenković, Puhovski za Raport kaže da "je razlika nebitna".

"Nastavit će se ista politika Hrvatske prema BiH, samo ako bude izabran Milanović - koji je manja šansa, ali još nije izgubio sve šanse - BiH će morati progutati niz ružnih, oštrih pa čak i prostačkih riječi koje ne bi čula od Andreja Plenkovića, ali se politika neće značajno promijeniti", stava je Puhovski.

Pitali smo ga koja je to stvarna politika Zagreba prema BiH?

"Da Zagreb podržava Bosnu i Hercegovinu 100% ako, grubo rečeno, nema Komšića (Željka, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, op.a). Maknite Komšića, Zagreb zadovoljan. Objektivno govoreći, Hrvatska je puno pomogla u otvaranju pregovora EU sa BiH, ali to manipuliranje sa izborima za člana Predsjedništva BiH je praktički kod svih u Hrvatskoj ostavila jako ružan okus u ustima", govori Puhovski za Raport.

Hrvati u BiH nisu bili prisutni u kampanji

Dodaje da su Hrvati u BiH bili jako malo prisutni u izbornoj kampanji.

"Oni su bili prisutni u nekoliko navrata kad su se neke stvari zaoštravale, u ovoj kampanji doslovce nisu spomenuti. Imaju tri mjesta za tzv. dijasporu, odnosno za državljane Hrvatske koji ne žive u Hrvatskoj, to je biračko tijelo iz BiH i o njima gotovo uopće nije bilo riječi u kampanji", pojašnjava Puhovski.

Što se tiče ruskog utjecaja na izbore u Hrvatskoj i može li se on prenijeti u BiH preko "koalicije" Čović-Dodik-Milanović (ako ponijedi), Puhovski kaže:

"Dodik se pojavljuje kao izbor hrvatske komponente u BiH u pokušaju da se na neki način izjednači premoć većinskog bošnjačkog stanovništva i njihove vezanosti u državni aparat. Milanović je to doslovce preuzeo i pretjerao s tim tako što se počeo prijateljski ponašati s Dodikom što inače u političkim odnosima nije pametno, pogotovo ne ovakvima.

Nema utjecaja na BiH

S druge strane, Milanović ima puno lošije odnose sa vladajućom strankom Hrvata u BiH - HDZ BiH, tako da bi tu veza bila manje direktna nego što bi bila između Plenkovića i Čovića. To bi značilo da bi Milanović sarađivao bolje s Dodikom nego Plenković, a lošije s Čovićem.

Dakle, nijedna od dvije opcije - Zoran Milanović i Andrej Plenković - ne bi imala veliki utjecaj na BiH. Objektivno govoreći, ključni problem BiH je to što se elite ne mogu ni o čemu dogovoriti. I u taj vakuum se ubacuju svi mogući od Bruxellesa preko Ankare, Beograda, Zagreba, New Yorka, Moskve itd", zaključuje hrvatski politolog Žarko Puhovski u razgovoru za Raport.