zbog HNK

Puklo, a nije ni počelo. Ogrešević bijesan na SDA, tvrdi da su ih prevarili i slagali: Nema više pregovara

NES Nermin Ogrešević Lidiju Bradaru

Nakon što je danas, očekivano, SDA izradila NES i ušla u vlast u HNK sa SDP-om i HDZ-om, ostavljajući svoje partnere u opoziciji, reagirao je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Naime, SDA je htjela uvaliti NES u vlast u HNK, međutim na to nije pristao SDP. Iz NES-a su očekivali da će SDA ipak insistirati i održati obećanje da su partneri na svim nivoima. Danas je pak postalo jasno da je SDA-u draža vlast od bilo kakvog obećanja, pa su formirali Vladu HNK bez NES-a.

U svojoj reakciji, Ogrešević je naveo da je to očito varanje i laganje.

"Varanjem i laganjem partnera prilikom uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, SDA je poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka".

"Priča o probosanskom bloku, a što priželjkuje veliki dio bh. javnosti, ne može se graditi na neprincipijelnim osnovama. Ne možemo se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog pristupa", naveo je Ogrešević.

On je naveo da se upravo na primjeru HNK mogla pokazati čvrstina ovog bloka.

"Upravo u HNK smo mogli pokazati čvrstinu tog probosanskog bloka. Baš onako kako su to uradili NES i SBiH odbijanjem da budu dio državne i federalne vlasti, držeći se svojih principa. Kapitulacija SDA u HNK je poruka i onima koji su nas poticali na okupljanje", naveo je Ogrešević.

Na kraju je poručio da nema vše pregovora sa SDA.

"Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po dubini ni po širini, sa SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovim jednostranim pristupom, SDA je prekinula pregovore i jasno kazala da je njihov partner SDP i HDZ. NES više nije partner SDA u HNK. Sa lažovima i prevarantima nema pregovora", istakao je Ogrešević.

Raport je najavio ovakav rasplet događaja jer SDA do sada niti jednom nije pokazala da su joj važniji partneri od vlasti. Ipak, s obzirom da je Ogrešević izašao iz SDA, nije jasno kako to njemu samom nije bilo jasno.