Dopisnik Al Jazeere

Puljić: Komšić je nakon ovog govora izgubio mnoge prijatelje. Vidjelo se da je za domaću upotrebu

Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić javio se za Novu TV iz New Yorka i komentarisao govore predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na Generalnoj skupštini UN-a.

Za Milanovića, koji je posljednjih dana obilazio hrvatske iseljenike u Kanadi i SAD-u, kaže:

"Njegove poruke su drugačije nego od hrvatskih predsjednika koje sam pratio prethodnih godina", rekao je Puljić i dodao kako Milanović nije iseljenicima govorio samo da dođu i ulažu novac, već im rekao i kako dosadašnje investicije nisu dobro iskorištene i time optužio one koji su u Hrvatskoj ulazili u poslove s hrvatskim iseljenicima iz Amerike i Kanade.

"Rekao je: 'Vi činite kako hoćete, mi ne trebamo vaš novac, ali trebamo vas. Budite ti koji ćete prenositi dobar glas o Hrvatskoj tamo gdje živite'. Jedan neobičan pristup, ali ipak je to Zoran Milanović. Imam dojam da je ovo više koristio kao predizbornu kampanju nego što se bavio nekom drugom vrstom politike", kazao je Puljić.

O Komšićevom govoru kaže:

"To je nešto što jedva može stati u jednu priču. Željko Komšić je vrlo oštro napao susjedne države, dakle Hrvatsku i Srbiju, ali nije spominjao imenima Hrvatsku i Srbiju nego je govorio o dvije susjedne zemlje što je znak da je to bio govor za domaću upotrebu, a ne za svjetsku javnost gdje se obratio. On je nakon ovog govora sigurno izgubio dosta prijatelja", kazao je Puljić.

"Komšić je jednostavno nazvao Hrvatsku i Srbiju agresorom koji dijele Bosnu i Hercegovinu. Međunarodnu zajednicu je osudio. Osudio je i OHR i visokog međunarodnog predstavnika. Nema koga nije dodirnuo u tim svojim osudama", javio je Puljić.