Svijet

Pulmolog iz Bergama o tome šta je izazvalo haos u Italiji: 19. februara imali smo biološku bombu, ovo su posljedice

Koronavirus je napravio potpuni haos u cijelom svijetu, a nezamisliva šteta napravljena je u Bergamu, u Italiji.

Fabiano di Marco, direktor pulmologije u bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu, otkrio je sablasne detalje koje proživljava svaki dan. Di Marco se prisjetio dana kada je epidemija počela, 21. februara i koliko su svi bili nespremni na ono što će im se desiti u narednih mjesec.

 

Bergamo je grad s ubjedljivo najgorim stanjem što se tiče zaraženih i mrtvih od koronavirusa. U cijeloj Italiji ima oko 53.000 zaraženih, a 4.825 mrtvih. Velika većina od toga samo u Lombardiji, pokrajini čiji je dio Bergamo.

Od 793 smrtna slučaja u prethodna 24 sata (od 18 časova u petak do 18 sati u subotu) čak 543 smrtna slučaja su u Lombardiji.

“Znao sam da se sprema katastrofa 1. marta. Rano ujutro sam ušao u sobu za hitne slučajeve i vidio ono što nikada neću zaboraviti. To je bio rat, nemam drugu definiciju. Pacijenti su bili svuda s upalom pluća, borili su se za dah. Bili su na kolicima, u hodnicima. Otvorili su sve prostorije i sve su bile pune. Italija je htjela otvoriti gradove, a mi smo za 24 sata potrošili 5.000 maski s filterima. Vladala je potpuna panika”, prisjetio se Di Marco u intervjuu za Coreierre della Sera.

Italijan kaže da je prva smrt došla dva dana kasnije, ali da on i kolege nisu mislili da je to nešto strašno.

“Pacijent je bio veoma star i veoma bolestan”, navodi.

U bolnici Papa Giovanni XXIII u narednim sedmicama nastao je još veći haos, koji ste mogli vidjeti kroz brojne slike koje pokazuju javnosti kako bi raširili svijest o problemu koji stvara koronavirus.

Di Marco objašnjava da na početku pandemije u toj bolnici nije postojao nijedan moderan respirator, već samo 20 neinvazivnih mehaničkih respiratora.

“Imamo 15-20 mrtvih dnevno, više od 150 pacijenata u klinici, a garantiram vam da smo trenutno najbolje opremljena bolnica u Evropi za ovu situaciju. Zamislite da nismo…”.

Na pitanje kako se sve ovo moglo desiti, Di Marco kaže:
“Čuo sam mnogo teorija o tome, a ja ću vam reći šta ja mislim. To je bio 19. februar, a 40 hiljada stanovnika Bergama je bilo na San Siru (stadion u Milanu) na meču Atalante i Valencije. Otišli su autobusom, automobilima, vozom… To je bila biološka bomba, nažalost”, zaključio je italijanski pulmolog.

Atalanta se velikom pobjedom nad Valencijom od 4:1, na meču koji nije mogla igrati na svom stadionu jer ne ispunjava uslove UEFA, došla na korak od četvrtfinala Lige prvaka, a nešto kasnije se i plasirala.

Bergamo i Milano su dva grada koja su među najugroženijim na svijetu. A poslije Italije najveće žarište Evrope je – Španija.

https://youtu.be/zeGvMq00k3cPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare