Svijet

Putin prezadovoljan kako se pandemija odvija, ali prestravljen zbog nečeg goreg. Mnogo goreg

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je pohvalio odgovor svoje zemlje na pandemiju COVID-19 i pozvao je na snažniji globalni odgovor na globalno zagrijavanje.

Putinov govor na ekonomskom forumu u St. Petersburgu održan je manje od dvije sedmice prije samita s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Američki i ruski zvaničnici tvrde da će na dnevnom redu razgovora 16. juna u Ženevi vjerovatno biti i klimatske promjene i napori na suprotstavljanju koronavirusu, između ostalog.

Obraćajući se forumu, Putin je pohvalio efikasnost vakcina ruske proizvodnje i kritikovao je ono što je opisao kao „politički motivirane zabrane“ njihove nabavke u nekim zemljama.

Prošle se godine Rusija hvalila što je postala prva zmlja u svijetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa, ali je otada sporo provodila kampanju imunizacije stanovništva. Spori tempo vakcinacije djelimično je pripisan skepticizmu javnosti prema vakcinama u jeku kontroverznih signala od vlasti.

Eksperti su se zapitali da li će Rusija biti u stanju da ispuni vladinu ciljnu cifru od 30 miliona vakcinisanih od ukupno 146 miliona ruskih građana do sredine juna i skoro 69 miliona do augusta.

Putin je danas ponovo tražio od Rusa da se brže vakcinišu, naglašavajući da su se vakcine ruske proizvodnje „pokazale najsigurnijim i najefikasnijim“ i ukazao je da nije bio nijedan smrtni slučaj povezan s njihovim korištenjem.

Putin je pozvao strane državljane da posjete Rusiju kako bi primili vakcine protiv koronavirusa, rekavši da će instruirati vladu da djeluje brže u organiziranju toga.

Putin je u govoru također istaknuo potrebu jačnja međunarodnog odgovora na klimatske promjene, naglašvajući da je topljenje vječitog leda preraslo u veliki izazov za ruske arktičke regije.

Kompletni naši gradovi izgrađeni su na ledu, Šta će se desiti ukoliko se počne topiti? – upitao je ruski čelnik, prenosi Associated Press.