Svijet

Putin priznao da sankcije štete Rusiji: Moramo ubrzati projekte na Arktiku. Imamo izuzetno važan zadatak

Ruski predsjednik Vladimir Putin učestvovao je na virtuelnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i sjevernomorske rute.

"Provedba projekata u arktičkoj zoni Ruske Federacije ne može se odgoditi zbog pritiska sankcija, naprotiv, potrebno je povećati tempo njihove provedbe", rekao je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

"Sada, uzimajući u obzir razna vanjska ograničenja i pritiske sankcija, moramo obratiti posebnu pažnju na sve projekte i planove koji se odnose na Arktik. Ne odgađati ih, ne pomicati ih u stranu", dodao je.

Rekao je da se zadaće Rusije na Arktiku prije svega tiču socijalne sfere te da "najosjetljivija pitanja za građane uvijek trebaju biti u centru pažnje vlasti".

"A u ekstremnim uvjetima na Arktiku govorimo o zdravlju, sigurnosti ljudi, životnoj potpori cijelih gradova i mjesta", rekao je Putin.

Posebno se osvrnuo na zapadne sankcije i na posljedice tih sankcija premda se nije izravno osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

Naveo je da je sada, "kao rezultat djelovanja neprijateljskih zemalja, prekinut niz transportnih i logističkih lanaca" te kako neke strane kompanije "ne ispunjavanju svoje ugovorne obveze ili ih ne ispunjavaju u potpunosti".

"Naravno, u sadašnjoj situaciji to nam stvara određene poteškoće, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativna rješenja te dugoročno dodatno osnažimo našu neovisnost od vanjskih faktora. Izuzetno važan zadatak", rekao je Putin.

No ruski predsjednik obratio se Zapadu, rekavši da je "odbijanje normalne saradnje zapadnih zemalja s Rusijom jednako naštetilo evropskim zemljama i SAD".

Putin je rekao da, premda Rusiji štete zapadne sankcije, to je otvorilo "nove mogućnosti za slanje energetskih resursa u zemlje gdje su ti resursi stvarno potrebni".

Potom se ponovno osvrnuo na projekte na Arktiku.

"Rusija je otvorena za zajednički rad sa svim zainteresiranim partnerima kako u okviru sadašnjih tako i budućih programa i projekata na Arktiku", rekao je šef države. "Mi na Arktik ne gledamo kao na polje geopolitičkih spletki, već kao na teritorij dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje", dodao je te naglasio važnost provedbe prioritetnih investicijskih projekata na Arktiku, o čemu uvelike ovise daljnji razvoj arktičkih regija i dobrobit njihovih stanovnika te ispunjavanje obveza Rusije prema odgovornim poslovnim partnerima.

Ruska saradnja s drugim zemljama Arktičkog vijeća - Kanadom, Danskom, Finskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD - drastično je narušena od početka ruske invazije u Ukrajini.