Svijet

Putin: Rusija može pobijediti virus za tri mjeseca

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da zemlja može pobijediti koronavirus za manje od tri mjeseca ako brzo uvede oštre mjere, nakon što su vlasti već odlučile od petka ukinuti sve letove u i iz Rusije.

Vlasti u Moskvi najavile su da će ovoga vikenda zatvoriti sve trgovine, osim prodavnica hrane i apoteka. Rusija u četvrtak bilježi najveći porast broja zaraženih u jednome danu i sada ih je ukupno 840.

To je ipak puno manje nego u drugim evropskim državama, ali gradonačelnik Moskve rekao je Putinu u utorak da broj stvarno inficiranih daleko nadmašuje službene podatke.

"Definitivno ćemo izaći iz ove situacije... Nadam se da će se to dogoditi za dva, tri mjeseca", rekao je Putin na sastanku s poduzetnicima.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvijestio je da se gradi 16 centara za oboljele, da će prvi biti dovršen do 30. marta, a ostali do 16. aprila.

Od 28. marta do 5. aprila zatvaraju se sve trgovine i trgovački centri, osim ljekarni i trgovina hrane. Neće raditi ni restorani i kafići, objavio je gradonačelnik Moskve.

Jedini izuzeci iz zabrane letenja bit će ruski zrakoplovi koji će iz drugih zemalja vraćati ruske građane i oni s posebnim dozvolama, priopćila je vlada.