Svijet

Putin s osmijehom: Ako se situacija nastavi ovako razvijati, naš će odgovor biti ozbiljniji

Govoreći nakon samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da plan "specijalne vojne operacije", odnosno ruske invazije na Ukrajinu "ne podliježe prilagodbi".

"Glavni štab jedno smatra važnim, drugo sekundarnim - ali glavna zadaća ostaje nepromijenjena i ona se provodi", rekao je Putin.

Glavni cilj

Glavni cilj je osvajanje cijelog Donbasa, ukrajinske regije na istoku koju većinom kontroliraju proruske snage.

Donbas je područje koje se sastoji od dvije pokrajine istočne Ukrajine u kojima se uglavnom govori ruski jezik - Lugansk, koji je sada u potpunosti pod kontrolom Rusije i separatističkih snaga koje podržava Rusija, i Donjeck, koji oni djelomično kontroliraju.

Upravo sada, Rusija zauzima oko petinu Ukrajine, uključujući velik dio pokrajina Zaporožje i Herson na jugu, uz Krim, koji je zauzela 2014. i smatra dijelom Rusije.

U petak su separatističke vlade u gradovima u tim regijama koje podržava Rusija okrivile Kijev za najmanje tri napada koji su rezultirali smrću najmanje pet osoba koje su radile za subjekte koje podržava Rusija.

U isto vrijeme, međutim, Moskva je uzvratila udarac na nedavni vojni uspjeh Ukrajine u oslobađanju okupiranog teritorija granatiranjem civilne infrastrukture, uključujući nekoliko građevina u Krivom Rigu, rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, što je dovelo do poplava i evakuacija.

Osjetljivi udarci

“Nedavno su ruske oružane snage nanijele nekoliko osjetljivih udaraca. Pretpostavimo da je to upozorenje", rekao je Putin.

Dodao je da ako se situacija nastavi ovako razvijati onda će odgovor biti ozbiljniji”.

Na pitanje o dramatičnoj ukrajinskoj protuofenzivi, Putin je odgovorio s osmijehom.

“Vlasti Kijeva objavile su da su pokrenule i provode aktivnu protuofanzivnu operaciju. Pa, da vidimo kako će se to razvijati, kako će završiti", rekao je Putin.

Ovo je bio prvi Putinov javni komentar otkako su njegove trupe bile prisiljene povući se s teritorije koje su držali na sjeveroistoku, potez koji je izazvao neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Putin je dodao:

"Ako se situacija nastavi ovako razvijati, onda će odgovor biti ozbiljniji."