Svijet

Putin smijenio glavnog komandanta u Ukrajini. Najavljuje li to novu veliku rusku ofanzivu?

Vladimir Putin smijenio je glavnog komandanta u Ukrajini.

Naime, Rusija je degradirala šefa svoje vojne kampanje u Ukrajini manje od tri mjeseca nakon što je postavljen na čelo ratne mašinerije.

Rusko ministarstvo odbrane reklo je da mijenja generala Sergeja Surovikina na mjestu komandanta vojnih snaga u Ukrajini s generalom Valerijem Gerasimovim.

Vladimir Putin: Kovali planove za invaziju

On je prethodno bio načelnik Glavnog štaba ruskih oružanih snaga. Surovikin će sada biti jedan od njegovih zamjenika, navodi TASS, ruska državna novinska agencija.

Prošlog maja navodno je Gerasimov posjetio prve linije ruske borbe u istočnoj Ukrajini. Potez je tada opisan kao “vrlo neobičan” za tako visokog zvaničnika.

Prema The New York Timesu, on je bio jedan od troje ljudi — uz predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua — koji su planirali rusku invaziju na susjednu državu u februaru 2022. godine.

Surovikin, koji je nadgledao ruski zračni rat u Siriji – kampanju koja je uključivala namjerno gađanje bolnica i škola – izabran je da vodi rat u Ukrajini prošlog oktobra, prenosi Yahoo.

U to vrijeme, njegove bivše kolege, koji su ga prozvali “General Armagedon”, brinuli su da to znači još više ratnih zločina. Jedan ga je za The Guardian opisao kao “apsolutno nemilosrdnog”.

Pod njegovom komandom, ruske snage povukle su se prošlog novembra iz grada Hersona. To je jedina regionalna prijestolnica u Ukrajini koju su ruske snage zauzele od početka rata.

Borbe oko Bahmuta

Međutim, posljednjih sedmica Rusija je ojačala u blizini grada Bahmuta. Najveći razlog je pomoć plaćenika iz privatne paravojne grupe Wagner. Grupu vodi Jevgenij Prigožin, bliski Putinov saveznik.

Pod Surovikinom, Rusija je također pojačala zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uzrokujući nestanke struje.

Britansko ministarstvo odbrane, u svom dnevnom izvještaju o ratu u Ukrajini, okarakteriziralo je poteze kao “značajan razvoj”. Smatraju da je to “jasno priznanje” da Rusija ne postiže svoje ciljeve.

Međutim, ministarstvo je saopćilo da će ovaj potez vjerovatno izazvati kritike ruskih ultranacionalista i vojnih blogera. Oni novog komandanta vide kao krivca za dosadašnje strateške neuspjehe.

Nasuprot tome, Surovikin je “hvaljen od ove zajednice zbog njegovog zagovaranja realističnijeg pristupa”:

“Kao zamjeniku komandanta, njegova ovlast i utjecaj su gotovo sigurno znatno smanjeni.”

Značajna promjena

Rob Lee, viši saradnik Instituta za istraživanje vanjske politike, sa sjedištem u Philadelphiji, komentirao je ovakav razvoj na Twitteru.

On kaže da se rekonstrukcija ruskog ratnog vodstva “čini kao prilično značajna promjena”. Ona je vjerovatno više potaknuta politikom nego bilo kojim percipiranim neuspjehom Surovkina.

“General je postajao vrlo moćan”, napisao je Lee i “vjerovatno je razgovarao direktno s Putinom“.

Njegovo degradiranje “ponovo potvrđuje položaj Ministarstva odbrane u nadgledanju rata.”

Mark Galeotti, viši saradnik britanskog Kraljevskog instituta, ustvrdio je da je potez od srijede zapravo degradacija i za Gerasimova.

General će, napisao je na Twitteru, morati pokazati “neku pobjedu ili će njegova karijera završiti sramotno. A to bi moglo značiti veliku rusku ofanzivu na proljeće”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare