PRVA INOZEMNA POSJETA

Putin stigao u Kinu. Xi mu priredio veliku ceremoniju dobrodošlice

Na početku svog petog mandata ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Kinu u svoj prvi inozemni posjet i vjerojatno će ostati do sutra.

Putinov posljednji službeni državni posjet ruskom istočnom susjedu bio je prije gotovo šest godina.

Putina je pozdravio Xi na velikoj ceremoniji dobrodošlice na trgu ispred istočnih vrata Doma naroda. Vojni orkestar odsvirao je rusku nacionalnu himnu, a potom i kinesku. Xi je potom poveo Putina u šetnju trgom po crvenom tepihu, pored raznih vojnih kontingenata. Civili su mahali pomponima i klicali dok su prolazili. Nakon ceremonije dvoje predsjednika započelo je sastanak.

Kineska državna televizija CCTV izvijestila je kako je Xi čestitao Putinu za pobjedu na izborima.

"Dobro došli"

"Dragi predsjedniče Putine, moj stari prijatelju, dobro došli u Kinu u državni posjet. Nedavno ste prisegnuli kao predsjednik Rusije za peti mandat. Još jednom upućujem iskrene čestitke vama i ruskom narodu. Vjerujem da će pod vašim vodstvom Rusija sigurno postići nova i veća postignuća u nacionalnom razvoju i izgradnji", rekao je Xi.

Odabir Kine kao Putinove prve destinacije nakon reizbora u martu naglašava bliske veze između dvije nuklearne sila i stalne članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022. i nametanja zapadnih sankcija Rusija je uglavnom međunarodno izolirana.

Međutim, Kina nije osudila napad i zauzela je neutralan stav prema vanjskom svijetu, dok je nastavila podržavati svog dugogodišnjeg partnera.