Oglasio se Kremlj

Putin tvrdi da bi njegova ponuda Ukrajini mogla zaustaviti sukob: Zapad ne vidi suštinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi njegova ponuda Ukrajini o prekidu vatre mogla zaustaviti sukobe, ali Zapad ovoj ponudi nije pristupio racionalno.

Putin je, kako se navodi u saopštenju Kremlja, poslao poruku učesnicima 10. međunarodnog foruma Primakovskih čitanja, koji je počeo u glavnom gradu Moskvi.

Napominjući da je forum posljednjih godina postao značajan događaj, Putin je kazao da se na ovom forumu razgovara o aktuelnim temama u vezi sa globalnom ekonomijom i politikom.

Ističući značaj BRICS-a, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, Putin je rekao da ova grupa predstavlja interese mnogih zemalja u svijetu.

"BRICS vodi proces izgradnje pravednog i demokratskog svjetskog poretka zasnovanog na principima jednakosti, bez diktata i pritiska", rekao je ruski predsjednik.

Osvrćući se na ukrajinsku krizu, Putin je podsjetio da je 14. juna objavio ponudu da "ukoliko Ukrajina povuče svoje trupe iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i odustane od želje da uđe u NATO, mogu početi pregovore s Kijevom".

Putin je naglasio da bi ovaj prijedlog mogao da zaustavi sukobe, ali Zapad ovoj ponudi nije pristupio racionalno.

"Za razliku od zapadnih političara koji ne žele da sagledaju suštinu naše ponude, nadam se da će oni koji učestvuju na ovom forumu pristupiti ovom pitanju racionalno jer ova ponuda zaista predviđa prekid sukoba i da će to pitanje preći u proces rješavanja sukoba političko-diplomatskim putem", kazao je Putin.