Svijet

Putin: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je utvrdio kako je "želja Zapada da održi dominaciju na svjetskoj pozornici" kriva za "sve veći rizik potencijalnog konflikta". Međutim, sada je imao novu izjavu kojom je šokirao svijet. Naime, kazao je kako Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso.

"Potencijal za konflikte raste. To je direktna posljedica pokušaja zapadnih elita da očuvaju svoju političku, finansijsku, vojnu i ideološku dominaciju svim mogućim sredstvima", rekao je Putin u videoporuci.

Naime, Putin se obratio video porukom na summitu ministara odbrane Šangajske organizacije za saradnju i skupine bivših sovjetskih zemalja.

"Namjerno multipliciraju haos i dižu tenzije na međunarodnoj razini", rekao je Putin. Potom, je optužio Zapad da "iskorištava Ukrajinu" i "koristi Ukrajince kao topovsko meso".

Putin opetovano karakterizira rat u Ukrajini. Koji Moskva uvijek naziva "specijalnom vojnom operacijom"  - kao sukob između Rusije i Zapada i kritizira zemlje koje vojno i finansijski pomažu Ukrajini. Kijev, evropske zemlje i Washington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proevropsku susjednu zemlju pokušava, pod krinkom zabrinutosti za vlastitu sigurnost, osvojiti velike dijelove Ukrajine i svrgnuti njezina predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podsjetimo, jutros je Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca. U njemu se navodi da je Rusija vjerojatno dobila novu isporuku iranskih dronova kamikaza.

U utorak je, podsjećaju, Glavni štab oružanih snaga Ukrajine objavio da su njihove snage srušile najmanje 14 dronova tipa Shahed-136. Jučer su pak ukrajinski dužnosnici prijavili da Rusi koriste iranske bespilotne letjelice za napade u regijama Zaporižja i Dnjipra. 

Posljednje prijavljeno rušenje iranskih dronova kamikaza prije toga bilo je 17. novembra, navode obavještajci.