bild tvrdi

Putinovi špijuni uhapšeni u Bavarskoj: Planirani bombaški napadi na američke baze

Glavni federalni tužitelj Jens Rommel uhapsio je dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna u Bajrotu u srijedu ujutro.

Dvojka je očito djelovala u ime diktatora Kremlja Vladimira Putina, javlja BILD.

Tvrdi se da su špijunirali američke baze i planirali napade na rute vojnog transporta. Prvi je o tome izvijestio Spiegel.

BILD saznaje da su pretražene dvije nekretnine u okolini Bajrota, gdje su uhapšeni osumnjičeni ruski agenti.

Savezni ured kriminalističke policije (BKA) bio je raspoređen s Mobilnom jedinicom (MEK), posebnom jedinicom njemačke policije.

I bavarska policijska jedinica također je bila uključena s desetak službenika. Na dužnosti je bilo i pet policijskih službenih pasa s vodičima. Uključujući dva psa za otkrivanje eksploziva.

Na vidiku istražitelja je njemačko-ruski državljanin Dieter S. (39).

Optužba špijunsko djelovanje tajne službe u diverzantske svrhe i nadzora vojnih objekata na način ugrožavanja sigurnosti.

Konkretno, Dieter S. navodno je bio u kontaktu s pripadnikom ruske tajne službe i s njim kovao planove sabotaže u Njemačkoj od septembra 2023. godine.

Prema saveznom glavnom tužitelju, Dieter se navodno složio s korištenjem eksploziva i uništenja vojne infrastrukture i industrijskih lokacija. Njegov cilj - sabotirati vojnu pomoć iz Njemačke Ukrajini!

Kako bi to učinio, Dieter S. je prikupio informacije o potencijalnim ciljevima napada, uključujući američke vojne objekte. Rečeno je da je čak izviđao neke mete na licu mjesta i snimio fotografije i videozapise, poput vojnih transportera.

Kako javlja Spiegel, Dieter S. je špijunirao američke vojne objekte u Grafenwohru u Bavarskoj. Tamo se nalazi važan vojni poligon na kojem američka vojska obučava ukrajinske vojnike.

Drugooptuženi je njemačko-ruski državljanin Alexander J. (37). Tvrdi se da je podržavao Dietera S. najkasnije od marta 2024.

Savezni glavni tužitelj također ga optužuje da je djelovao kao agent tajne službe.

Dieter S. je u srijedu priveden istražnom sucu Saveznog suda pravde koji je odredio istražni zatvor.

Alexander J. bi u četvrtak trebao biti priveden istražnom sucu Saveznog suda pravde.

"Naše sigurnosne vlasti spriječile su moguće napade ekspolzivom koji bi bili usmjereni na našu vojnu pomoć Ukrajini.

Nastavit ćemo pružati veliku podršku Ukrajini i nećemo dopustiti da nas se zastraši", izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.