Svijet

Putinu zabranjeno prisustvo Olimpijskim igrama

Sportski arbitražni sud zabranio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da dvije godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.

Zabrana suda se odnosi na "predstavnike ruske vlade".

Kako se navodi u specijalnom paragrafu odluke, predstavnici vlade su „zamjenici ministara, ministri, zamjenici premijera, premijer i predsjednik Ruske Federacije“.

Jedini način da Putin prisustvuje Olimpijskim igrama je da ga predsjednik ili vrh države domaćina pozove kao specijalnog gosta.

Kako prenosi Russia Today, paragraf o zabrani prisustva ima izuzetak u slučaju "ako predstavnika Vlade Rusije pozove vrh države domaćina kao specijalnog gosta".

Dakle, ako bi predsjednik Kine Si Đinping pozvao Putina na Zimske olimpijske igre 2022. godine u Pekingu, Putin bi mogao da dođe.

Sportski arbitražni sud u četvrtak je stao na stranu Svjetske antidoping agencije (VADA) u sporu sa Ruskom antidoping agencijom (RUSADA) – ruski sportisti neće moći da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima pod ruskom zastavom do 16. decembra 2022. godine.

Osim toga, RUSADA je dužna da agenciji VADA plati iznos od 1,27 miliona dolara kao naknadu za troškove koje je VADA imala od januara 2019. do datuma odluke.

Napominje se da predstavnici Vlade Rusije neće moći da dobiju akreditaciju, kao ni da prisustvuju svjetskim prvenstvima u raznim sportovima.

Pri tome se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje.

Također se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.