vatikan

Radev i papa Franjo pozivaju na prekid krvavih ratova u Ukrajini i Gazi

Susrevši se u četvrtak, bugarski predsjednik Rumen Radev i papa Franjo podijelili su mišljenje da je najozbiljniji izazov s kojim se čovječanstvo danas suočava zaustavljanje krvavih ratova u Ukrajini i Pojasu Gaze i ubijanja hiljada nevinih ljudi.

"Ovo zahtijeva svijest, razum i napore cijele međunarodne zajednice u traženju puteva za mir temeljen na međunarodnom pravu", rekao je Radev bugarskim novinarima u Rimu nakon sastanka s papom ranije tog dana.

Kako prenosi BTA, Radev je boravio u tradicionalnom godišnjem posjetu Vatikanu i Italiji uoči Dana svete braće Ćirila i Metoda, bugarskog pisma, prosvjete i kulture i slavenske književnosti (24. maja).

"Izrazio sam stajalište isto kao i njegovo. Vrijeme je za razum, vrijeme je da se računa na diplomaciju, jer smo vidjeli da se mir ne može postići samo ekonomskim i vojnim sredstvima. Vrijeme je za diplomatiju", kazao je Radev komentirajući razgovor s papom.

Istaknuo je da je papa Franjo uvijek pokazivao tople osjećaje prema Bugarskoj i bugarskom narodu.

"Ranije danas zaželio nam je dobro zdravlje, mir i blagostanje. Papa je svjestan naših problema. Poželio je da imamo više djece - u kontekstu općeg starenja stanovništva širom Evrope. Papa je čovjek dubokog naučnog učenja i opsežnog općeg znanja i zadovoljstvo je razgovarati s njim", poručio je Radev.

Tokom njihovog susreta predsjednik Bugarske je papi poklonio ikonu svete braće Ćirila i Metoda, koji su u 9. stoljeću osmislili najstariju verziju slavenskog pisma.

"Bio je vrlo zahvalan, pogledao ga je s očitom znatiželjom, definitivno mu se svidio", komentirao je Radev.

Ikona je original iz 19. stoljeća koji je izradila Sofijska slikarska škola. U zamjenu je gost dobio "nevjerovatnu litografiju koja prikazuje povezanost generacija, palog čovjeka i mlađeg koji pruža ruku - Papa nas je pozvao da se tako ponašamo jedni prema drugima".