Politika

Radončić podržao Konakovića. Kaže da Hrvati trebaju imati legitimnog predstavnika

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je juče u Vitez, a predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je za N1 kako je jučerašnji termin njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu pogrešan, odnosno na dan 11. juli kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, a da nije posjetio taj grad u BiH.

“Mislim da je uredu da hrvatski predsjednici obilaze Hrvate u BiH i mislim da je termin 11. juli – kada je Srebrenica – pogrešan. Mogao je drugog dana dana doći u zapadnu Hercegovinu i stoga mislim da bi bilo dobro da je posjetio institucije u Sarajevu, iako on to iz nekih svojih razloga nije želio da uradi“, komentarisao je za N1 Radončić.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da u službenu posjetu Sarajevu neće doći dok se “neke stvari ne razriješe”, a na upit reporterke N1 Snežane Mitrović da pojasni tu izjavu utvrdio je da “član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda”. Radončić je komentarišući tu Milanovićevu izjavu rekao kako smatra da nije uredu da se političari iz susjednih zemalja miješaju u unutrašnje stvari BiH.

“Mislim da političari iz susjednih zemalja ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari BiH. Kako ćemo mi birati hrvatskog člana Predsjedništva na nama je obaveza. Mislim da je u redu da Hrvati biraju svoj legitimnog predstavnika“, istakao je lider SBB-a.

“Vidio sam da je gospodin Konaković dobio žestoke kritike dijela političke javnosti zato što je rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i mislim da je Konaković u pravu. Mi to pitanje pokušavamo da riješimo deset godina i uvjeren sam da ćemo ga riješiti“, dodao je.

Ponovio je kako jučerašnji termin dolaska Milanovića u BiH nije pravi datum, jer je, kako je istakao, sva pažnja i međunarodne i domaće javnosti bila usmjerena ka Srebrenici.

“Ne mislim da je bilo razloga da se on tamo ne pojavi umjesto što je poslao video poruku i nosio cvijet Srebrenice“, rekao je Radončić.

Važno je istaći da se juče prvi put desilo da je predsjednik neke zemlje u Bosni i Hercegovini bio u posjeti 11. jula, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, a da nije posjetio taj grad.

Podsjetimo, izjava predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da “nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH” naišla je na oštre reakcije.

Na upit urednika i voditelja Mate Đakovića u emisiji “Telering” da li misli da je u redu da Bošnjaci izaberu Hrvatima člana Predsjeništva Bosne i Hercegovine, Konaković je odgovorio:

“Nije u redu, dakle, ja mislim da nije u redu. Mislim da to zaista jeste pitanje oko kojeg se treba sjesti i dogovorarati. Sve drugo što Čović priča je potpuna segregacija, diskriminacija, zloupotreba. U tom procesu ne bih isključio pravo da to bude osnovna tema u razgovoru o Izbornom zakonu. Ja sam to rekao više puta”.