ANALIZA EVROPSKIH IZBORA

Ramić-Mesihović: Bezbjednost, migracije i životni standard ključne teme i za politiku proširenja EU

Profesorica na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu i ekspert za evropske integracije Lejla Ramić-Mesihović izjavila je za Fenu da su bezbjednost, migracije i životni standard ključne teme koje određuju evropsku budućnost, a reflektuju se i na politiku proširenja EU.

Osnovna karakteristika ovih evropskih izbora, kako je navela Ramić-Mesihović, očekivano je rast krajnje desnice u parlamentu, a kao ishod je zabilježen i veliki rast broja nezavisnih evropskih poslanika što je prema sadašnjim rezultatima 50 od ukupno 720.

Ramić-Mesihović je naglasila da će vrijednost tih nezavisnih glasova biti isto tako prilično važna u narednom sazivu Evropskog parlamenta. Krajnja ljevica također bilježi priličan rast i oni će sada, prema preliminarnim rezultatima, imati 35 evropskih poslanika.

Umjereni rast desnog centra, velik rast krajnje desnice i veliki pad liberala i zelenih glavna su obilježja europskih izbora, pokazale su procjene budućeg sastava Evropskog parlamenta na temelju izlaznih anketa.

"Ono što ostaje kao najizglednija okosnica je ova velika proevropska koalicija, koja je i dosad bila okosnica i koju je zapravo spasio određen rast broja poslanika u Evropskoj pučkoj stranci. Bilježi se blagi pad socijalista i demokrata od nekih, čini se, četiri ili pet glasova, ali oni su imali tri puta toliki rast pa je to sve malo bolje sada. Treći element koji je najviše pao, a koji je veoma bitan u ovoj 'proeurounijskoj koaliciji' je Renew Europe, oni su doživjeli veliki pad i to je najslabija karika koalicije s kojom obično imamo tu proevropsku okosnicu koja vodi Evropsku uniju na jedan predvidljiv način na koji smo dosad navikli. Tu se vrlo često računa i na podršku zelenih, koji su isto tako jako pali, na 53 poslanika u Evropskom parlamentu", navela je Ramić-Mesihović.

Dodala je kako očekuje da će se zadržati ta okosnica u bitnoj mjeri i da će se praktično probati zadržati kontinuitet nekog kursa koji je dosad bio. Kada se bude birala naredna Evropska komisija i mandatar ili mandatarka za Evropsku komisiju, prema njenim riječima, tu će biti važan svaki glas, a pažnja je usmjerena na tri stvari - životni standard, bezbjednost u širem smislu i migracije.

"Ukoliko opstane ova velika, uobičajna koalicija i ukoliko se situacija u zemljama članicama koje su imale ovaj desni otklon, gdje imamo Francusku, Njemačku, Poljsku, Mađarsku, Švedsku i još par zemalja, kod njih bitnije ne promijeni na nacionalnim izborima, mi bi mogli da očekujemo da neće biti veliki, odnosno prelomni impakt na odluke koje se donose vezano za proširenje. Nakon ovih izbora slijede nacionalni izbori i ova tri elementa, odnosno platforme (životni standard, bezbijednost i migracije) moraće da se reflektuju i na politiku proširenja na način da ona bude strožija prema narednim zemljama članicama", zaključila je Ramić-Mesihović.

Proteklog vikenda završeni su izbori za novi petogodišnji saziv Evropskog parlamenta.