veličanje zločinca karadžića

Ramo Isak podnio krivičnu prijavu protiv Milovana Bjelice jer su ovom dragi ratni zločinci

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice zbog veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića.

U saopćenju, koje potpisuje Ramo Isak, između ostalog, se navodi:

"Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida", naveo je ministar Isak u krivičnoj prijavi.

“Prijava je podnesena u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i zbog postojanja osnovane sumnje da je načelnik Opštine Skolac Milovan Bjelica svojim javno iznesenim stavovima počinio krivično djelo „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“, a koje je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, naveli su iz ministarstva kojem je Isak na čelu.

Sada se čeka reakcija Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, ratni zločinac Radovan Karadžić je uhapšen je 2008. godine a onda je drugostepenom (konačnom) presudom proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.