Komentar za Raport

Ramo Isak potvrdio: Provjerit ćemo da li je istina da je Radoičić kupovao oružje u Tuzli

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak potvrdio je za Raport da će Federalna uprava policije provjeriti da li su tačni navodi da je Milan Radoičić kupovao oružje u Tuzli prije nego što je izveo napad u mjestu Banjska na Kosovu.

Podsjetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je nakon saslušanja Radoičića, saopćilo da se on tereti da je između januara i 24. septembra ove godine nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći u Tuzli.

Isak kaže da ga je direktor FUP-a Vahidin Munjić obavijestio da će ovi navodi biti provjereni.

"S obzirom na to da još uvijek ne znamo da li su uopšte tačne tvrdnje o navodnoj kupovini oružja na teritoriji BiH, u ovom momentu ne mogu davati preciznije komentare. Pustimo bosanskohercegovačke istražne organe da utvrde činjenično stanje", naveo je Isak za Raport.

Tužilaštvo u Beogradu je navelo da je osumnjičeni Radoičić negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Dodaje se da je nakon saslušanja sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predloženo da se "zbog opasnosti od bjekstva", Radoičiću odredi pritvor.

Radoičić je saslušan četiri dana nakon što je njegov advokat Goran Petronijević saopćio da je Radoičić preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj na sjeveru Kosova.

Radoičića su kosovske vlasti optužile da je organizator i učesnik oružanog napada na kosovsku policiju 24. septembra u kome je poginuo jedan policajac.

U saopćenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je navedeno da je saslušan Milan R. (45) zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Tužilaštvo je navelo i da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.