Politika

Raport donosi| Ovo su instrukcije IZBiH ukoliko budu ublažene mjere zabrane: Mjerit će se temperatura, nositi maske…

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pripremio je instrukcije koje bi bile primjenjivanje ukoliko bi u narednom periodu došlo do ublažavanja mjera restrikcije koje su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Prvi dan ramazanskog posta je u petak, na snazi su policijski sat i mjere zabrane koje su donesene još u martu. U skladu sa tim mjerama, 17. marta, prema preporukama reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Vijeće muftija izdalo je instrukcije prema kojima se do daljnjeg obustavlja obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza, a sada i teravih-namaza.

Ezanom imam ili mujezin obznanjuje nastupanje namaskog vremena, i oni sami klanjaju u džamiji dnevne namaze. Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima. Umjesto dolaska na džumu klanjaju podne-namaz u svojim kućama.

Imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume. Tako će biti i za vrijeme ramazana dok su ove mjere na snazi.

U slučaju ukidanja mjera zabranje, ovo su instrukcije koje su upućene muftijstvima i medžlisima. Sadrže osam tačaka prema kojima se treba postupati. 

 1. Namazima i drugim ibadetima može prisustvovati samo onoliko ljudi koliko je maksimalno dozvoljeno propisima nadležnih državnih organa, odnosno kriznih štabova.
 2. Osigurati dezinfekcijska sredstva za ruke na ulazu u džamije kao i hlor za dezinfekciju obuće.
 3. Osigurati termometar za mjerenje temperature na daljinu na ulazu u džamiju kojim će se svakom džematliji prije ulaska u džamiju mjeriti temperatura.
 4.  Onemoćiti korištenje abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava za zajedničku upotrebu.
 5. Svakodnevno aerosolom dezinficirati zrak i površine u zatvorenom prostoru kao i vršiti provjetravanje prostorija gdje se klanja.
 6. U džamiju ne smije ulaziti osoba koja:
  - je pozitivna na koronavirus
  - je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus
  - ima bilo koji simptom respiratorne infekcije
  - je mlađa od 18 ili starija od 65 godina
  - se nalazi u propisanoj izolaciji
  - ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu, a koja je u izolaciji
 7. Lica koja prema džematskom rasporedu budu dolazila u džamiju dužna su
  - prije dolaska u džamiju obaviti potrebnu ličnu higijenu te uzeti abdest
  - posjedovati i pravilno nositi masku
  - nositi zaštitne rukavice
  - izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu
  - izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu (jedan metar)
  - nositi i koristiti vlastitu serdžadu koja je prethodno dezinficirana
  - obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese
  - po povratku kući primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće i drugih higijenskih mjera prevencije i zaštite od infekcije
 8. Mjere iz ove instrukcije moraju biti obznanjene i postavljene na ulazima u džamije i mesdžide, a za njihovu realizaciju zadužuju se muftijstva, medžliski i džematski odbori.Potrebno je dakle naglasiti da ove mjere nisu na znazi i da će biti na snazi onog trenutka kada krizni štabovi ublaže ili ukinu mjere zabrane.