Vijesti

Raport ekskluzivno otkriva: Zatvara se McDonald's u centru Sarajeva. Nisu plaćali kiriju Raiffeisen banci

McDonald's u Titovoj ulici u Sarajevu

McDonald's restoran u centru Sarajeva morat će zatvoriti do kraja ovo mjeseca. I to zato što nije plaćao kiriju, otkriva Raport.

Rezultat je to drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu čine je ta stvar postala pravosnažna.

Raport otkriva ekskluzivne detalje.

Naime, kompanija Gliese 581g d.o.o., čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, ima licencu da zastupna najveći svjetski restoran brze hrane.

Oni su sklopili ugovor s Raiffeisen bankom o zakupu poslovnog prostora u centru Sarajeva, tačnije u Titovoj ulici.

Međutim, iz nekog razloga McDonald's odnosno Ihtijarevićeva kompanija nije plaćala kiriju.

Raiffeisen banka cijelu slučaj stavila je pred sud i dobila spor. Sad kompanija Gliese 581g mora isplatiti kirije za 2015. i 2016 godinu te zatezne kamate. Sve ukupno će izaći na oko 1,2 miliona KM, a uz to ide i 'deložacija' McDonaldsa.

Dio presude koja je u posjedu Raporta

Prema drugostepenoj presudi koja je u posjedu Raporta, kompanija koja ima licencu McDonald'sa žalila se između ostalog jer su oni uložili u objekt. Međutim, kako se navodi, u ugovoru je predviđeno da Gliese 581g kiriju počne plaćati tek nakon 8 mjeseci.

Također, utvrđeno je da se u ugovoru navodi da adaptaciju prostora kompanija radi na svoj vlastiti rizik, te da Raifeisen banka nema ništa s tim.

Zbog toga je sud i odbio takve argumente, kao i onaj u kojem se bivša uprava Raffeisen banke sumnjiči za pranje novca.

Sud je i taj argument odbio.

Tek početak problema za McDonald's?

Tako će McDonald's nestati u centra Sarajeva, prema informacijama koje je dobio Raport to je tek početak sunovrata. Navodno je licencirani zastupnik i na druge načine urušio brend McDonald'sa, što bi moglo biti predmetom interesovanja same svjetske kompanije.

Pored toga, postoje indicije da su se neke marketinške pozicije McDonald'sa koristile u predizbornoj kampanji. I to u korist jedne stranke.

Nastavit će se…