Politika

Raport istražuje: Je li „Trumpov lijek“ na bazi hydroxiklorokina registriran u BiH

Ohrabrujuće vijesti kada je u pitanju lijek protiv koronavirusa stigle su jučer iz SAD. Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako se na pacijentima oboljelim od COVID-19 testira lijek hydroxiklorokin, te ako se rezultati pokažu dobrim, bit će dostupan na recept, barem kada je u pitanju ova zemlja.

 

Da li su u Bosni i Hercegovini registrirani lijekovi na bazi hydroxiklorokina, pitali smo u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH).

„Lijek čija je aktivna supstanca hydroxiklorokin nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, odnosno nije registrovan“, kazala je za Raport Tijana Spasojević-Došen, šefica Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima u ALMBiH.

Inače, hydroxiklorokin je supstanca koja se pod različitim imenima pojavljuje u komercijalnoj prodaji, a koristi se za liječenje malarije. Do sada se koristio i kod različitih oblika reumatoidnog artritisa te sistemskog eritemskog lupusa.

Hydroxiklorokin ima i protuupalna djelovanja te je jak inhibitor imunološkog sistema.

Navodno i Američka agencija za hranu i lijekove FDA razmatra davanje hydroxiklorokin  i antivirusnog lijeka remdesivira većoj populaciji pacijenata sa koronavirusom kao dio programa testiranja “proširene upotrebe”. FDA obično dozvoljava prošireni pristup u slučajevima kada pacijent ima ozbiljnu bolest ili stanje, ili im je život direktno ugrožen zbog bolesti ili stanja, i ne postoji uporediva ili zadovoljavajuća alternativna terapija za dijagnozu, praćenje ili liječenje bolesti ili stanje.

Još jedan od preliminarnih rezultata koristio je hydroxiklorokin, zajedno s antibiotikom azitromicinom, za liječenje COVID-19. Mali test je objavio tim francuskih ljekara i bit će objavljen u Međunarodnom časopisu za antimikrobna sredstva.

Istraživači su otkrili da je „liječenje hydroxiklorokinom značajno povezano sa smanjenjem i/ili nestankom virusnog opterećenja kod pacijenata sa COVID-19 i njegov efekt je pojačan azitromicinom“. Treba naglasiti  da je ovo ispitivanje uključivalo liječenje samo 20 pacijenata. Rezultate treba provjeriti u odnosu na mnogo veću grupu. Ipak, većina stručnjaka je stava da hydroxiklorokin treba ispitati i da ne treba davati lažnu nadu dok se ne provedu adekvatna istraživanja.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare