Vijesti

Raport otkriva posljednje “operacije” Sebije na KCUS-u: Pustoši račun, raspoređuje svoje ljude

Sebija Izetbegović doktorata UNSA Senat doktorat

Hitna smjena dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a i njenog menadžmenta morao bi biti prioritet nove Vlade FBiH, a inspekcije i istražni organi (finansijske struke) trebali bi odmah pokrenuti provjeru operacija koja se upravo odvija na KCUS-u.

Naime, dr. Izetbegović ovih dana, koristeći dobiveno vrijeme nove vlasti, nastoji ubrzanim (i nezakonitim?) procedurama sklopiti ugovore o javnim nabavkama sa ciljanim, privilegiranim dobavljačima i račun KCUS-a oguliti do posljednje marke.

Skupa oprema i objekti

Pored toga menadžment ubrzano obavlja i kadroviranje - smjene, premještaje, sklapanje dugogodišnjih ugovora o vršenju funkcija sa SDA-ovskim kadrovima, pozicioniranje poslušnika.

Najveće stavke na koje Izetbegović namjerava potrošiti novac odnose se na skupu medicinsku opremu, za koju joj se nije žurilo proteklih godina mandata, iako su pacijenti često trpili zbog kvarova dotrajalih uređaja. Na ovaj problem Izetbegović naglo je „progledala“ te odlučila hitno realizirati ugovore u vrijednosti desetina miliona maraka! Na računu KCUS-a trenutno ima 70 miliona KM!

Odakle taj novac?

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić je prošle godine vrlo upitnim odlukama dodijelio KCUS-u 10 miliona KM s tim da se i u naredne dvije godine dostavi po još 10 t.j. ukupno 30 milona KM, namjenski za gradnju.

Očigledno je dr. Izetbegović mislila da će na čelu KCUS-a ostati do kraja ovog mandata, pa do penzije (2025.) i da će te milione trošiti polako i planski. No, kako je njena akademska, a time i funkcionerska nekompetentnost razotkrivena, ta će karijera biti završena prije nego je očekivala. Ali, novce KCUS-a t.j. građana / pacijenata ne namjerava ostaviti nasljednicima.

Naravno, nabavka skupe opreme ići će preko omiljenih dobavljača, kao i građevinskih firmi koji su i dosad bili privilegirani od ovog menadžmenta.

Uvlačenje doktora i inžinjera u kriminal

Bitna stavka potrošnje su iznenada obnovljeni građevinski radovi na zgradi DIP-a i CMB-a (Centralni medicinski blok), iako je završetak ovih objekata godinama bio zapostavljen. Istovremeno, dr. Izetbegović je proteklih godina naredila rušenje objekata sa 7500 m2 bolničkog prostora i asfaltiranje zelenih površina da bi se napravio komercijalni (!) parking za uposlenike.

A za izbor građevinskih izvođača za DIP i CMB smišljena je posebna taktika.

Formirana je komisija za izbor najpovoljnijeg izvođača koja broji sedam članova. U nju su pored inžinjera, pravnika i šefice Tehničkog sektora imenovana i dva doktora (direktori disciplina prof.dr. Džubur i prof.dr. Granov).

To je presedan, jer nikad dosad profesori Medicinskog fakulteta nisu odlučivali o građevinskim poslovima o kojima oni pojma nemaju, ali je očito došlo vrijeme za vraćanje usluga glasanjem za „najpovoljnijeg izvođača“.

Prema saznanjima Raporta, tokom komisijskog rada dva inžinjera su uočili nepravilnosti te su odlučili izuzeti svoje mišljenje, ukoliko bi ostali odlučili potpisati Ugovor o izvođenju radova u vrijednosti visine 30 miliona maraka! Saznajemo da je to pokolebalo i pomenute doktore, jer se očigledno radi o „navlačenju“ u nelegalnu odluku na koju bi trebali staviti svoj potpis. A SIPA prvo gleda papire.

Očekivano, čitavu operaciju, iako je na bolovanju, opet vodi Muvedeta „Veda“ Butmir – Čedić, direktorica nemedicinskih disciplina i desna ruka Sebije Izetbegović za finansijske „operacije“. Inače, njen suprug Šaćir Čedić, vlasnik caffea "Vatra" nedavno je osuđen na godinu dana zatvora i oduzimanje 457.739 KM nezakonito stečenih utajom poreza (afera "Dupli klik").

U ekipu se nastoji instalirati i Amra Karić, druga uzdanica Izetbegović tokom cijelog mandata, i to na mjesto šefa fakturne službe.

Konkretno, u planu je PETCT aparat, linearni akcelerator…itd čije su cijene u milionskim iznosima! Nabavljaju se baš sada i ubrzano, iako su postojeći aparati dotrajali i često se kvare uz dodatno maltretiranje pacijenata.

Uzaludno „uhljebljavanje“ poslušnika

Paralelno se odvija i kadrovska operacija „betoniranja“ statusa kadrova lojalnih odlazećem menadžmentu t.j. „Sebijinih ljudi“ tako što se sa odabranima potpisuju ugovori o vršenju šefovskih i bitnih poslova na 4 godine.

Naime, načulo se da će novi menadžment nastupiti sa strategijom otkaza, smjena, poništenja sumnjivih ugovora te afirmacije i postavljanja na rukovodna mjesta stručnih kadrova. Vrata će biti otvorena svim otjeranim specijalistima, medicinskim sestrama i novom osoblju kako bi se KCUS kadrovski što prije konsolidirao u korist pacijenata.

Međutim, kadrovski ugovori koji se upravo štancaju, a to će vjerovatno biti i sudbina ugovora o najsvježijim sumnjivim javnim nabavkama (ako se potpišu), imaće veliku manu jer ih potpisuje generalna direktorica koja već više od mjesec dana nema uslova za tu funkciju t.j. obavlja je protivpravno pa će i svi akti koje potpiše biti – pravno ništavni. Šta više, i samo držanje dr. Sebije Izetbegović na mjestu direktorice je krivično djelo Upravnog odbora KCUS-a za šta je već krivično prijavljen primarijus dr. Jasmin Kapetanović, predsjednik UO KCUS-a.

Krivična prijava protiv Dr. Kapetanovića

Naime, nakon što je Senat UNSA poništio zvanje magistra i doktora nauka dr. Sebiji Izetbegović, a Medicinski fakultet je otpustio kao redovnog profesora i predavača, ona je ostala bez uslova za direktorsku poziciju. Lejla Brčić, članica UO je tražila da se na sjednici raspravlja o razrješenju dr. Izetbegović, ali je to dr. Kapetanović dva puta skinuo s dnevnog reda. Uslijedila je krivična prijava u čijem obrazloženju se navodi:

„Da je dana 25.04.2023. godine održana je sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje je Lejla Brčić, članica ovog odbora, predložila tačku dnevnog reda koja je podrazumijevala diskusiju i smjenu Sebije Izetbegović, direktorice KCUS, a zbog gubitka nastavnog zvanja čime je ista izgubila uvjete za obnašanje ove funkcije. Predsjednik Upravnog odbora Jasmin Kapetanović je kazao na sjednici da nisu ispunjeni uvjeti za raspravu o ostanku Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a, iako je znao da je Sebija Izetbegović ostala bez zvanja magistra i redovnog profesora, što su uvjeti da neko bude direktor KCUS-a.“

Osnovni Kapetanovićev krimen u suštini je „zloupotreba položaja“. Ne se treba čuditi ovakvom pokroviteljskom stavu prim.dr. Kapetanovića obzirom da je suvlasnik Apoteke „Dina“ u koju su se sa KCUS-a pacijenti često slali da kupe lijekove koje KCUS nije nabavljao ni imao. On sada ne smije sazvati novu sjednicu UO (jer će Lejla Brčić ponovo tražiti smjenu direktorice), iako bi morao kako bi legalizirao planirane javne nabavke.

Tek će se vidjeti kako će novi menadžment sanirati štetu nastalu višegodišnjim kadrovskim, stručnim, materijalnim, naučnim… urušavanjem KCUS-a. Ali, očigledno je da će biti posla i za istražne i pravosudne organe koji su posljednjih dana otključali ladice i izvukli stare, dosad zataškavane predmete. Što prije uđu u KCUS, biće manja šteta.