milioni u igri

Raport otkriva: Šta Dubai nudi za ulazak u ABA ligu i koja je uloga Đokovića?

Predsjednik aktuelnog prvaka BiH Igokee Boris Spasojević kaže da je sjednica u glavnom gradu Hrvatske trajala gotovo šest sati
(KK Igokea)

Hoće li se desiti ono doskora nezamislivo - da klub iz Azije zaigra u takmičenju koje je bilo isključivo namijenjeno ekipama s prostora bivše Jugoslavije!?

Odgovor bi mogao biti potvrdan, pogotovo ako Euroliga, na koju je i naslonjeno regionalno takmičenje, definitivno upali zeleno svjetlo i primi Dubai pod svoje okrilje.

Sjednica u Zagrebu

"Jučer smo imali sjednicu Skupštine ABA lige u Zagrebu. U načelu, postoji želja da se Dubai uključi u ABA ligu, ali se za konačnu odluku o tome čeka stav Eurolige, da li će primiti Dubai u svoj sistem takmičenja", kaže za Raport Boris Spasojević, koji je prisustvovao sastanku u Zagrebu.

Predsjednik aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine i jedinog bh. predstavnika u Prvoj ABA ligi, kaže da je sjednica u glavnom gradu Hrvatske trajala gotovo šest sati.

Spasojević: Čeka se konačna odluka

Između ostalog, tokom sastanka upriličena je prezentacija Dubaija, kao potencijalnog učesnika ABA lige.

"Prezentaciju su upriličila gospoda Dejan Kamenjašević i Đorđe Đoković, rođeni brat Novaka Đokovića. Govorili su odvorani u kojoj bi Dubai igrao utakmice, troškovima puta, marketinškom aspektu...

Ranije se spominjala mogućnost da bi Dubai svoje utakmice u ABA ligi igrao kao domaćin u Beogradu.

Međutim, sada je naglašeno da je njihova namjera da igraju u svojoj dvorani, znači u Dubaiju", dodaje Spasojević.

Veći broj učesnika

Potvrđuje da je klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudio oko 1,5 miliona eura za ulazak u ABA, koji bi podijelili klubovi-vlasnici lige.

A među vlasnicima mogla bi se naći još tri kluba (Studentski centar Podgorica, Borac i Split), o čemu će se Skupština ABA lige izjasniti, kao i o mogućnosti da se broj učesnika takmičenja u slučaju ulaska Dubaija poveća s 14 na 16.

"Stav Igokee je da Dubai igra i da se liga poveća na 16 učesnika, no vidjet ćemo kakav će biti ostalih klubova", rekao je Spasojević.

Hoće li Pešić biti trener?

Mladi tim Dubaija igrao je već u juniorskoj ABA ligi, dok seniorski pogon postoji od 2021. godine.

Inače, u javnosti se već duže spominje da bi novi trener Dubaija za projekt ABA i Eurolige mogao biti Svetislav Pešić, bivši igrač i trener sarajevske Bosne i aktuelni selektor Srbije.

No, o tome, kao i najavama zvučnih igračkih pojačanja Dubaija, za sada nema zvanične potvrde.

Promjene u Igokei

Razgovor sa Spasojevićem iskoristili smo da ga pitamo šta se zbiva s Igokeom, s obzirom na to da je veći broj igrača napustio ekipu iz Laktaša tokom tekuće sezone, uključujući reprezentativca BiH Edina Atića koji je prije desetak dana otišao u redove španskog drugoligaša Burgosa?

Ranije su ekipu napustili i Mihailo Bošković, Stefan Moody, Nikola Tanasković, Nemanja Gordić, Haris Delalić, Ognjen Radošić...

"Sada se već fokusiramo na predstojeću završnicu Prvenstva Bosne i Hercegovine, gdje planiramo veću šansu pružiti domaćim igračima, uz neke koje smo doveli", rekao je Spasojević čiji je tim s omjerom od 11 pobjeda i 11 poraza osigurao opstanak u ABA ligi četiri koja prije kraja regularne sezone.