Šta su inspektori tražili sebija izetbegović
Vijesti

Raport otkriva: Šta su inspektori tražili na Medicinskom fakultetu? Tiče se Sebijinog doktorata

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo ponovo su jučer ušli na Medicinski fakultet. I ponovo je razlog diploma Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Kako je Raport već pisao, prošle sedmice u inspekciju je stigla prijava za poništenje doktorskog zvanja Sebije Izetbegović.

Prijava je obrazložena time da Sebija Izetbegović nije ispunila sve obaveze na postdiplomskom studiju. Stigla je nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu donio odluku o ništavnosti upisa Sebije Izetbegović na postdiplomski studij.

Pokušali osporiti nadzor

Inspektori su jučer provjeravali dokumentaciju vezanu za doktorski studij Sebije Izetbegović.

Prema informacijama koje su potvrđene Raportu, odgovorni na Medicinskom fakultetu “bunili” su se zbog novog inspekcijskog nadzora te su ga pokušali osporiti, ali neuspješno.

Statut Medicinskog fakulteta koji je bio na snazi
Statut Medicinskog fakulteta koji je bio na snazi
Statut Medicinskog fakulteta koji je bio na snazi

Šta su inspektori jučer tražili? Postidplomski studij imao je u vrijeme kada je Sebija Izetbegović studirala četiri semestra. U trećem semestru se predlagao naziv teme za magistarski rad.

Obaveza kandidata, da bi završio postdiplomski studij, je da odbrani projekt koji je prijavio sa temom. Nakon toga, slijedio je završetak magistarske disertacije i stjecanje zvanje magistra nauka.

Time se, zatim, stjecalo pravo na prijavu projekta doktorske disertacije, odbrane projekta, pristupa njegovoj izradi i odbrani doktora.

Inspektori još nisu završili posao

Do kraja 1999. godine na snazi je bio zakon koji je predviđao da se doktorski rad može odbraniti bez magisterija, odnosno sa specijalizacijom.

Ali, bio je jasno propisan način da kandidat, s obzirom na to da nije imao položene ispite na postdiplomskom studiju, polaže usmeni doktorski ispit.

O tome komisija sačinjava zapisnik i i izvještaj temeljem kojeg dekan fakulteta izdaje uvjerenje o položenom usmenom doktorskom ispitu sa kojim kandidat može prijaviti temu doktorske disertacije.

Poslovnik o radu postdiplomskog vijeća jasno je propisivao koje uvjete kandidat mora ispuniti da bi pristupio disertacionom postupku za stepen doktora nauka

Sebiji Izetbegović je upis na magistarski studij proglašen ništavnim, a nije poznato je li ona polagala usmeni doktorski ispit.

Moguće je da su inspektori jučer provjeravali postoji li taj dokument na Medicinskom fakultetu.

Inspektori jučer nisu završili svoj posao na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Kako je potvrđeno Raportu, tek će uslijediti inspekcijski nadzor kada je u pitanju dodjela akademskih zvanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Asim
Asim
2 mjeseci

Nikad ni na jednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao i na ostalim univerzitetima u cijeloj bivšoj i poslijeratnoj Jugi nije bilo moguće
postati profesor a da se prije toga nije završio i odbranio magistarski rad. Tako je bilo prije, za vrijeme i poslije rata. Ne može se upisati na fakultet neko ko je preskočio srednju školu. Ne razumijem šta više ljudima i novinarima nije jasno ?

Mersiha
Mersiha
2 mjeseci

Potpuno netočna interpretacija gospodo novinari. Pročitajte Član 61. točka 2: Diploma o naučnom stepenu magistra…..specijalizacija je uvjet bez kojeg se ne može magistrati.

“ Do kraja 1999. godine na snazi je bio zakon koji je predviđao da se doktorski rad može odbraniti bez magisterija, odnosno sa specijalizacijom.”

Semi
Semi
2 mjeseci

Ovakvo što,hajku na jednu osobu može samo debil pokrenuti Da je Bakir potpisao izborni zakon u korist Čovića,diploma nebi bila upitna,al ovako “jest”.Zašto se ne raspravlja o diplomi Konakoviča,koji je i nema.