Politika

Raport saznaje: Istekao je rok od 72 sata. Sarajevske bolnice nisu dostavile izvještaj

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i stalnog rasta broja zaraženih, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva u ponedjeljak je donio nove mjere. Jedna od njih je i naredba da svi zdravstveni bolnički kapaciteti moraju u roku od 72 sata staviti na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta za liječenje covid pacijenata. Kako je pojasnio pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, to se odnosilo na sve bolnice, bez izuzetka.

Rok od 72 sata je istekao, pa smo u Ministarstvu zdravstva pitali da li su svi klinički centri i bolnice podnijele izvještaje i oslobodili kapacitete. Glasnogovornik Ministarstva Zlatan Peršić kazao je za Raport kako su izvještaje podnijele sve ustanove iz osam kantona, osim Kantona Sarajevo i Srednjebosanskog kantona.

„Izvještaji su stigli, nepotpuni. Do 16 sati nismo imali izvještaje dva kantona. Sada će Ministarstvo izanalizirati materijale u kojima su bolnice iskazale svoje kapacitete“, kazao je Peršić.

Ove sedmice je Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom oslobodila 30 kreveta, koji su već popunjeni. Naknadno je potvrđeno da je osigurano još 60-tak kreveta u ovoj bolnici. I Izolatorij Podhrastovi, koji broji maksimalno 100 kreveta, je na rubu popunjenosti. Ostali kapaciteti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i dalje su zatvoreni za pacijente zaražene koronavirusom.

Kako saznajemo, nakon analize izvještaja u ponedjeljak, od nadzornih odbora ustanova koje nisu dostavile svoje izvještaje tražit će se očitovanje nadzornih odbora, te će biti upućen poziv inspekciji da obavi nadzor nad njima.

Federalna inspekcija saopćila je danas da će nadzor izvršiti ukoliko dobije naredbu od Federalnog kriznog štaba te eventualno poduzeti neke korake u smislu provjere bolničkih kapaciteta. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove već je izvršila uvid u Općoj bolnici u Sarajevu.