Politika

Raport saznaje: Ponovo testirani Fikretovi respiratori, kineski inžinjeri pomogli. Još se ne zna jesu li sigurni

Dre Medical, firma koja je dobila posao servisiranja 100 respiratora koje je kupila firma Srebrena Malina za 10,5 miliona KM iz Kine, uz pomoć inžinjera iz Kine uspjela je testirati četiri uređaja čija je instalacija ranije obustavljena u bolnici u Goraždu te KCUS-u.

Za Raport je to potvrdio v.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović.

"Nemam precizne informacije, ali danas me Jovan Roganović iz Dre Medicala obavijestio da su pod nadzorom proizvođača iz Kine uređaji testirani, da je urađeno setovanje postavki te da su on i njegova ekipa zadovoljni onim što su vidjeli", kaže Kadribegović.

Ipak, kaže da ne može tvrditi da su uređaji ispravni i sigurni za korištenje.

„Mogu reći ono što mi je Roganović prenio. On tvrdi da se nije radilo ni o kakvom kvaru, već da ovi respiratori rade na drugačijem principu od onih koji se kod nas koriste posljednjih 25 godina“, ističe Kadribegović.

Na pitanje da li će se nastaviti distribucija respiratora bolnicama i kliničkim centrima u BiH, Kadribegović nije imao odgovor. Ističe da će tek biti utvrđeno hoće li se vršiti ispitivanje svih 100 uređaja ili će se zauzeti stav da se nastavi sa raspodjelom.

Prema proceduri, stav o upotrebljivosti respiratora mora dati i ovlašteni Verifikacioni laboratorij Verlab, potvrdio je Kadribegović.

Međutim, u izjavi za Raport direktor Verlaba Almir Badnjević kaže kako ih još niko nije kontaktirao.

"Naredni korak je da Verlab uradi zakonsku verifikaciju, odnosno da se provjeri rade li svi parametri ispravno“, kazao je Badnjević.

Kadribegović nam je potvrdio i da je Dre Medical od kineskog proizvođača sada dobio i ovlaštenje za servisiranje respiratora.

Podsjećamo, krajem oktobra propala je instalacija respiratora iz Kine u Goraždu i Sarajevu, jer je zaključeno da uređaji imaju sistemsku grešku zbog koje su parametri bili neispravni i samim tim nesigurni.

Zbog sporne nabavke ovih respiratora Tužilaštvo BiH vodi predmet u kojem su osumnjičeni vlasnik Srebrene maline Fikreta Hodžića, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.