Sjednica u toku

Rasprava na hitnoj sjednici PD PSBiH. Dunović i Imamović složni: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Milan Dunović kazao je da je današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma PS BiH "sazvana sa jednom tačkom dnevnog reda i bez ikakavog materijala".

Ističe da su zastupnici dobili isti materijal kao i novinari nakon što je sjednica počela, zbog čega je on tražio pauzu od 30 minuta kako bi se zastupnici upoznali sa zaključcima koje SNSD predlaže.

"Veliki broj tih zaključaka je protuustavan. Čak se visoki predstavnik ne naziva funkcijom već imenom i prezimenom. Traži se od Predstavničkog doma da usvoji da su odluke visokog predstavnika ništavne, što bi značilo poništavanje Dejtonskog sporazuma", istaknuo je Dunović.

Dodao je da bi predstavnici SNSD-a, kada već pričaju o "izvornom Dejtonu", prvo trebalo da pročitaju da je visoki predstavnik "dejtonska kategorija".

"Tako da su zaključci napisani u nekoj brzini i vjerovatno je to razlog zbog čega su podijeljeni zastupnicima nakon što je sjednica počela", zaključio je.

Zastupnik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović kazao je da njegova stranka neće pristati da mijenja rješenje i odbit će zaključke sa današnje hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Imamović vjeruje da na taj način štiti Dejtonski mirovni ugovor, Ustav BiH, sustavnost i zakonitost.

"Visoki predstavnik ima legalan mandat i na vrijeme je najavio da, ukoliko do Nove godine ne bude donesen izborni zakon, on će nametnuti izmjene i to je po svojoj dužnosti i pravu i učinio. Na nama je da to poštujemo i prihvatimo taj zakon, a onda možemo amandmanima da donosimo izmjene", izjavio je Imamović.

Dodao je da postoji mogućnost da su neki zaključci izmijenjeni, ali oni koji su dati zastupnicima pred početak sjednice za njega su potpuno neprihvatljivi.