Sport

Raspušteni ukrajinski nogometni klub Mariupolj ponovo je rođen u – Brazilu!

Mali dio Ukrajine ponovo je rođen u južnom Brazilu.

Prije nešto više od godinu, ukrajinski nogometni tim FC Mariupolj nestao je, jer je istoimeni grad gađan ruskom artiljerijom i bombarderima.

Ekipa je 19. marta 2022. trebala dočekati FC Kollos na stadionu Volodymyr Boyko u utakmici ukrajinske Premier lige.

Međutim, do tada je njegov trening centar već bio bombardiran. Kamp kluba postao je ruska kasarna. Ruske snage su okupirale Mariupolj, nakon što su u februaru prošle godine izvršile invaziju na susjednu državu.

Kad je ukrajinska profesionalna liga nastavljena, FC Mariupolj je izostao s rasporeda. Njegova se ekipa raspala, a stadion s kapacitetom od 12.000 mjesta je napušten. Međutim, nada nije bila izgubljena.

Potredsjednik kluba, Andriy Sanin, rekao je za CNN:

"Kad ne igramo, ljudi nas zaborave. I to je za nas bilo vrlo uznemirujuće. Počeli smo tražiti ideje kako natjerati ljude da nastave pričati o nama.”

Jedna ideja bila je udaljena pola svijeta.

“Prva zemlja koja vam padne na pamet kada pomislite na nogomet je, naravno, Brazil. Pronašli smo cijelu pokrajinu koja je gotovo 80% etnički ukrajinska i osnovali smo nogometni klub”, rekao je Sanin.

Pokrajina, odnosno regija, bila je Prudentopolis u južnom Brazilu. Tamo je veliki broj stanovnika ukrajinskog porijekla.

Grad Guarapuava može se pohvaliti najvećom ukrajinskom zajednicom u Južnoj Americi. Nevjerovatnih 75% od njegovih 52.000 stanovnika tvrdi da su ukrajinskog porijekla.

A nogometni klub? Associacao Atletica Batel.

Nije baš velika sila brazilskog nogometa, budući da igra u trećoj državnoj ligi u Parani. Ali, Batel odjednom ima strane fanove. Za sljedećih šest utakmica, a možda i više, mijenja svoje ime u FC Mariupolj.

Preuzet će narandžaste dresove ukrajinske ekipe, kao i njen grb i logo.

Za Sanina ovo daje nadu da, "ako nije umro klub, neće umrijeti ni grad, nego će oživjeti".

"Ukrajinski Mariupolj će oživjeti baš kao i ukrajinski nogometni klub Mariupolj", rekao je on za CNN.

Predsjednik kluba Batel Alex Lopes je izjavio:

“Naš klub i naša regija imaju mnogo toga zajedničkog s ukrajinskim narodom. Naš cilj je pomoći održati FC Mariupolj, koji je bio ponos grada, na životu dok se stvarno ne vrati u takmičenje.”

Na novokreiranoj web stranici FCMariupolLives, Batel je komentirao:

“Ukrajina je Brazilcima uvijek otvarala vrata Evrope. Sada je vrijeme da Brazil dočeka Ukrajince i održi FC Mariupolj u životu.”