tri nova soja

Raste broj novooboljelih u Evropi. Hoće li biti uvođenja novih mjera

Od početka augusta broj novootkrivenih slučajeva u Hrvatskoj je porastao
prijavljivali kao negativne drži u ruci covid test

U Hrvatskoj je stabilna epidemiološka situacija vezana uz covid-19, cjepiva ima dovoljno i za sada se ne uvode nikakve nove epidemiološke mjere, izjavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirajući porast novooboljelih u Evropi.

"Imamo stabilnu epidemiološku situaciju vezano uz covid. Od početka augusta broj novootkrivenih slučajeva nešto je porastao, ali ne raste bitno broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva", izjavio je Capak novinarima uoči stručnog skupa "Plan za srce".

Dodao je da u svijetu cirkuliraju tri nova soja koja imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu virusa što im omogućava izbjegavanje imuniteta stečenog preboljenjem ili dosadašnjim cijepljenjem. Zbog toga se i Evropa suočava s porastom broja oboljelih, no on još uvijek ne zabrinjava.

"Pažljivo pratimo što se događa u Evropi i svijetu i za sada ne uvodimo nikakve nove mjere. Ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati u sprječavanju širenja ove bolesti", poručio je.

Podsjetio je i da je u Hrvatsku stiglo novo adaptirano cjepivo protiv covida.

"U ponedjeljak, 18. septembra, službeno smo počeli s cijepljenjem novovarijantnim Pfizerovim cjepivom. Prije svega preporučamo da se cijepe rizične skupine, stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ali cjepiva ima dovoljno i moći će se cijepiti svi koji to žele", rekao je Capak.

Prema podacima objavljenim u ponedjeljak u posljednjih sedam dana u Hrvatskoj zabilježeno je 237 novih slučajeva zaraze te su evidentirana 373 aktivna slučaja.

U posljednjih sedam dana umrlo je 14 osoba s covidom, a u samoizolaciji je 65 osoba, prenosi Hina.

Protekle sedmice u Hrvatskoj je utrošeno svega 19 doza cjepiva, a od toga su četiri osobe cijepljene prvom dozom.