Klimatske promjene

Rastu tenzije na granici SAD i Meksika, CNN upozorava da bi mogao izbiti ‘vodeni rat’

Foto: Wikipedija

Rastu napetosti u graničnom sporu između Sjedinjenih Država i Meksika. Ali ovaj sukob nije o migraciji; radi se o vodi.

Prema ugovoru starom 80 godina, Sjedinjene Države i Meksiko dijele vode rijeke Colorado i Rio Grande. Ali u jeku teške suše i visokih temperatura, Meksiko je dosta zaostao u isporukama, dovodeći u ozbiljnu sumnju sposobnost zemlje da ispuni svoje obaveze, piše CNN.

Teška situacija u južnom Teksasu

Neki političari kažu da ne mogu dati ono što nemaju.

To je težak argument za poljoprivrednike u južnom Teksasu, koji se također bore s nedostatkom kiše. Kažu da ih nedostatak vode iz Meksika gura u krizu, ostavljajući budućnost poljoprivrede u ravnoteži. Neki teksaški čelnici pozvali su Bidenovu administraciju da uskrati pomoć Meksiku dok ne nadoknadi manjak.

Obje zemlje s prezirom gledaju na još jedno dugo, vruće ljeto i mnogi se nadaju o oluji koja će nabujati meksičke rijeke pogođene sušom. Ipak, stručnjaci kažu da je pristup molitve za kišu riskantna, kratkoročna strategija u suočavanju s mješovitim dugoročnim problemom.

Sukob naglašava goleme poteškoće u navigaciji kako podijeliti sve manje vodenih resursa u toplijem i sušnijem svijetu.

Rijeka u opadanju

Prema ugovoru iz 1944., Meksiko mora slati 1,75 miliona kubnih metara vode u SAD svakih pet godina iz rijeke Rio Grande, a SAD da šalje 1,5 miliona kubih metara vode u Meksiko iz rijeke Colorado svake godine.

Jedan kubni metar vode dovoljan je da poplavi jedan kvadratni zemlje duboku stopu. To dodaje ogromnu količinu vode razmijenjenu između dviju zemalja: oko 490 milijardi galona iz SAD-a godišnje i 570 milijardi iz Meksika svakih pet godina.

Meksiko daleko zaostaje u ispunjavanju svojih obveza, rekla je Maria Elena Giner, američka povjerenica Direkcije za međunarodne granice i vodu, dvonacionalnog tijela koje nadzire sporazum.

"Dobili smo samo otprilike godinu dana vode, a već smo dobro zagazili u četvrtu godinu", rekla je za CNN. Sadašnji ciklus završava u oktobru 2025.

Rio Grande, koju u Meksiku zovu Río Bravo, jedna je od najdužih rijeka Sjeverne Amerike i teče više od 4.000 kilometara od Stjenovitih planina u Coloradu, prolazeći kroz tri američke i pet meksičkih država prije nego što završi svoje putovanje u Meksičkom zaljevu.

Godine prekomjerne eksploatacije za potrebe poljoprivrednika i rastuće populacije, zajedno s vrućinom i sušom uzrokovanom klimatskim promjenama, uzele su danak.

Dok vrućina uzrokuje gubitak snježnog pokrivača u planinama, tokovi rijeka opadaju, rekao je Alfonso Cortez Lara, direktor na College of the Northern Border.