Magazin

Rat Balkanaca za mjesto na plaži. Procurile sramotne fotografije

Turisti se služe različitim taktikama i metodama kako bi osigurali svoje mjesto na plaži.

Taj zadatak najčešće odrađuje jedna osoba u porodici ili društvu koja se budi ranije te probudi ostale da što prije ostave peškire na najbolje pozicioniranim ležaljkama na plaži prije nego odu na doručak te nakon doručka provedu cijeli dan u kupanju i sunčanju.

Nedavno objavljene fotografije na Facebooku u grupi "Live from Greece" nastale na Atosu u blizini grada Uranopolis, pokazale su na da mnogi nemaju mjeru, ni granicu kad je tolerancija u pitanju, prenosi Net,.hr.

Fotografija autora iz Makedonije snimljena u sedam ujutro prikazuje dio plaže na kojoj su već u to vrijeme stajale zauzete ležaljke obilježene peškirima i torbama, a autor je napisao uz fotografiju:

Svaki dan ustaju sve ranije

"Ko će brže, ko će bolje. Svakim danom moraš sve ranije kako bi se osigurao, a na plažu možeš i u podne, sve dok imaš poduzetnog ranoranioca u grupi koji zauzme prva tri reda."

Makedonac je dodao da je slične situacije viđao i ranije, ali sada primjećuje da Balkanci to rade "korporativno", odnosno da jedna osoba zauzima, kako piše, 20 ležaljki i to za svaki slučaj, vođena mišlju:

"Možda će doći još neko od naših".

Ostali korisnici složili su se da istim prizorima svjedoče već nekoliko godina.

"Ja sam to prvi put vidjela u Paraliji. Šokirala sam se. U 6 ujutro trče ostaviti peškire na ležaljkama. Ja ustajem u 5, ali nosimo svoje ležaljke. Da budem iskrena, dok stignem do plaže (30 metara) već je i slobodna zauzeta zona", dodala je jedna žena.

Drugi su ponudili neka rješenja:

"Dok ne pobacaju "rezervaciju". U mnogim ljetovalištima je zabranjeno." "Sami smo krivi za to jer toleriramo tu bahatost. Lijepo skloniš stvari tih ljudi i staviš svoje stvari", dodala je još jedna osoba.