Politika

Ravnogorci se izjasnili da nisu kivi. Hasečić: U 21. vijeku pozivati na klanje, ubijanje…

u slučaju 'Štrpci' Bakira Hasečić u jakni stoji ispred stabala

Trojica optuženih pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević, Slavko Aleksići i Risto Lečić, koji se terete za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi.

Sladojevićev advokat Zoran Perić rekao je da je skup bio prijavljen, a da je udruženje registrovano, te da je sve rađeno u skladu s ciljevima udruženja”.

Bakira Hasečić predsjednica Udruženje “Žena žrtva rata”, koje je i podnijelo krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta, istaknula je kako ovakva orgijanja dešavaju godinama i da ih nikada niko nije spriječio.

“Te godine sam se slučajno zadesila u Višegradu, došla sam dva dana prije, ne znajući šta se dešava. Otišla sam da uzmem luk da posijem i naišla sam na grupu veliku, bili su civili i u uniformama. To sam preživjela u svom krvavom Višegradu 1992. godine.

Ona je kazala kako se nada da će Sud BiH spriječiti rad ovakvih organizacija.

"U 21. vijeku pozivati na klanje, ubijanje, to može samo nenormalan čovjek. To radi sistem nevladine organizacije, a oni su ustvari četnici. Bit ću svjedok u ovom predmetu", kazala je Hasečić.