Vijesti

Razgovori o mogućoj zajedničkoj kandidaturi Sarajeva i Barcelone za Zimske olimpijske igre 2030. godine

Zastupnici iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović i Damir Arnaut razgovarali su u Sarajevu sa zastupnikom u Parlamentu Katalonije Juliom Fernandezom Olivaresom i predstavnikom Vlade Katalonije Ericom Hauckom o intenziviranju privredne i turističke saradnje i mogućoj zajedničkoj kandidaturi Barcelone i Sarajeva za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Tokom sastanka je naglašeno da građani Barcelone i Sarajeva imaju brojne poslovne kontakte i realizuju značajne zajedničke projekte te konstatovano da bi zajednička organizacija Zimskih olimpijskih igara 2030. godine predstavljala vrhunac saradnje dva prijateljska grada u svim oblastima.

Razmijenjene su informacije o pripremama moguće zajedničke kandidature, pri čemu je istaknuto da Sarajevo ima izvanredne klimatske i infrastrukturne uslove da ponovo, nakon 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, bude odličan domaćin sportistima iz cijelog svijeta.

S tim u vezi je rečeno da je Sarajevu namijenjena organizacija trka u bobu i sankanju, kao i organizacija skijaških skokova, što bi u glavni grad Bosne i Hercegovine dovelo oko 30 posto svih sportista koji se takmiče na zimskim olimpijadama.

Tokom sastanka je ocijenjeno da postoji mnogo prostora za jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma i drugih pratećih privrednih grana, kao i u oblasti visokog obrazovanja.

S tim u vezi je naglašena i potreba uspostavljanja direktne avionske linije Sarajevo – Barcelona.

Zastupnici Kojović i Arnaut upoznali su goste i s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini uoči predstojećih Općih izbora u BiH, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.