potvrdio katarski šeik

Razgovori oprekidu vatre u Gazi u zastoju nakon operacije u Rafahu

Pregovori o prekidu vatre u Gazi zastali su zbog izraelskih operacija u Rafahu, izjavio je u utorak katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Izraelske operacije u Rafahu, koje su počele ovog mjeseca, zatvorile su glavni prijelaz za pomoć na granici s Egiptom, što je potez ko je, kako kažu humanitarne grupe, pogoršao ionako tešku situaciju.

"Posebno u proteklih nekoliko sedmica, vidjeli smo da se neki zamah gradi, ali nažalost, stvari se nisu pomaknule u pravom smjeru i trenutno smo u statusu gotovo pat pozicije. Naravno, ono što se dogodilo sa Rafahom nas je vratilo unazad", rekao je šeik Mohamed na ekonomskom forumu u Dohi.

Šeik Mohammed, čija je zemlja u velikoj mjeri posredovala između palestinske islamističke grupe Hamas i Izraela tokom sedmomjesečnog sukoba, rekao je da će Katar nastaviti raditi na rješavanju situacije.

"Svima jasno stavljamo do znanja: naš posao je ograničen na naše posredovanje. To je ono što ćemo raditi, to ćemo nastaviti da radimo", kazao je on.

Šeik Mohammed je rekao da je fundamentalna razlika između dvije strane u vezi sa oslobađanjem talaca i okončanjem rata.

Više od 34.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na pojas Gaze, kažu zdravstveni zvaničnici u enklavi kojom upravlja Hamas. Rat je počeo kada su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i otevši još 252, od kojih se vjeruje da je 133 ostalo u zarobljeništvu u Gazi, prema izraelskim podacima.