Magazin

Recepti: Nema ko nije poludio za tijestom koje se pravi od ostataka ručka!

Domaće lepinje su uvijek bolje od kupovnih, a sa ovim receptom uspijevaju i početnicima.

Mekane i ukusne odlične su za doručak, ali i večeru, prenosi “Kurir”.

Ako vam je ostao pire krompir od ručka, nemojte da bacate nego napravite fantastične lepinje. Ali ako nemate već spreman pire, napravite ga od jednog krompira i dodajte ostale sastojke.

Sastojci: 300 g brašna, 100 g pire krompira, 2 kašike šećera, 1 kašičica suhog kvasca, 1/2 kašičice soli, 180-200ml vode, 2 kašike ulja, susam, maslinovo ulje ili puter.

Priprema: Skuhajte krompir i napravite pire. Zatim mu dodajte malo vode, sjedinite i sipajte preostalu vodu, kvasac i šećer.

Promiješajte i ostavite pet minuta. Dodajte ulje, so i brašno i sjedinite smjesu. Pokrijte i ostavite oko sat.

PROČITAJTE  Rižoto je posebno jelo, ali samo za one koji ga znaju pravilno skuhati. Evo nekoliko savjeta...

Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu. Podijelite na devet dijelova i oblikujte loptice.

Stavite u pleh obložen pek papirom i pokrijte. Ostavite da odmore dok se ne udvostruče. Poprskajte ih sa malo vode i pospite susamom.

Pecite na 200°C oko 15 minuta. Premažite lepinje sa malo ulja ili istopljenim puterom. Prijatno!



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare