NOVA DODATNA SNAGA

Redizajnirani Aston Martin Vantage: Dijamant izbrušen do savršenstva

Aston Martin je temeljito doradio model Vantage, a osim osvježenog izgleda s ažuriranjem modela stigla je i dodatna snaga. Sasvim očekivano, jer je trenutna generacija na tržištu od 2018. godine, pa je nakon šest godina pravo vrijeme za veliki redizajn.

Najočitije promjene vide se sprijeda s povećanom maskom i Matrix LED svjetlima dok je straga ugrađen širi branik sličan onom na modelu DB12. Moderniziran je i kokpit koji uključuje 10,25-inčni zaslon novog infotainment sistema koji je nadopunjen s mnoštvom fizičkih tipki i prekidača na središnjem grebenu.

Uzbudljivi britanski GT coupe pogoni Mercedes-AMG 4,0-litreni V8 s dva turbopunjača, sada pojačan na 665 KS i 800 Nm okretnog momenta što je povećanje za čak 155 KS i 115 Nm u odnosu na stari model.

Postignuto je to optimiziranjem motora po pitanju kompresije, dorade bregastih osovina te većeg turbo punjača, dok se snaga na stražnje točkove prenosi putem 8-stepenog ZF automatika.

Performanse: novi Aston sada sprinta do 100 km/h za samo 3,5 sekunde dok je najveća brzina ista kao i kod prethodnog modela, 325 km/h.

Pomoć kod boljih brojki ubrzanja osigurava i novi sistem za kontrolu proklizavanja, a novost je i prerađeno podvozje s novim prilagodljivim amortizerima te povećana torzijska krutost.

Vantage dolazi na alu felgama od 21 cola s Michelin Pilot Sport 5S gumama dimenzija 275/35 sprijeda i 325/30 straga. Kočioni diskovi od lijevanog željeza dolaze standardno dok uz doplatu dolaze fantastične, samo 27 kg teške karbonsko-keramičke kočnice.

Cijene će biti poznate uskoro, a prve isporuke započinju u drugom tromjesečju ove godine.