Politika

Redovan i kontinuiran vanlinijski prevoz za učenike osnovnih škola i u ovoj školskoj godini

Odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, i pored otežanih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa, i ove školske godine u Starom Gradu je osiguran siguran i kontinuiran vanlinijski školski prevoz učenicima osnovnih škola, a u skladu s potpisanim Sporazumom o saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i Ministarstva saobraćaja KS. Zahvaljujući tome, skoro 300 učenika ima besplatni prevoz do svojih škola, organizovan na način da se u vozilima poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere. Prevoz učenika usklađen je sa rasporedima osnovnih škola koje djeluju na principu kombinovane online nastave i nastave u učionicama.

Prevoz je osiguran onim učenicima koji žive na velikim udaljenostima od svojih škola, te im je otežan dolazak na nastavu. Projekat se već niz godina realizuje putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a uključeni su učenici osnovnih škola „Vrhbosna“, „Mula Mustafa Bašeskija“, „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ i „Saburina“.

Denisa Dedić, predsjednica Koordinacije Vijeća roditelja Stari Grad izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom u ime svih roditelja učenika osnovnih škola koje su uključene, kazavši da je velika sreća što djeca imaju mogućnost bezbjednog dolaska do škole i povratka kući. “Posebno nas raduje što je ralizacija spomenute aktivnosti nastavljena i u doba pandemije kada su mnogi procesi zaustavljeni. Nadamo se da će se ova pozitivna praksa nesmetanog prevoza nastaviti i ubuduće,” kazala je Dedić.

Zadovoljstvo zbog ovog projekta, kao i zahvalnost općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću izrazila je i Emina Hrnjić, direktorica OŠ ”Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”. “Učenici koji koriste vanlinijski prijevoz dolaze iz padinskih dijelova grada u kojim su sobraćajnice uske, te nema trotoara, kao ni semafora. Ovo je prije uvođenja vanlinijskog prijevoza bio ozbiljan problem za sigurnost naših učenika. Roditeljima čija djeca koriste prijevoz daje se sigurnost da će njihova djeca bezbrižno stići iz škole. Sami učenici se na taj način osamostaljuju, jer i u nižim razredima mogu dolaziti u školu bez pratnje roditelja, a da se ne osjećaju ugroženo. Nadamo se da će Općina Stari Grad i Ministarstvo saobraćaja i dalje nastaviti sa ovom aktivnošću, kako bi se naši učenici i u narednom periodu osjećali sigurno,” kazala je direktorica Hrnjić.

Sve potrebne procedure izbora prevoznika provela je općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport, a vrijednost projekta iznosi 370.000 KM i sredstva refundira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

No, odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića obezbijeđen je i vanlinijski prevoz za učenike s poteškoćama u razvoju koji pohađaju osnovne i srednje škole, predškolske ustanove i okupacione radionice. Za ovaj projekat u općinskom budžetu planiran je grant u iznosu od 25.000 KM.

Važno je istaći da je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić u prethodnih 12 godina značajno pomagao učenike osnovnih i srednjih škola u ovoj općini, kako kroz stipendiranja, tako i kroz ulaganje u infrastrukturu školskih objekata. Na godišnjem nivou izdvaja se više od 300.000 KM za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, učenika iz porodica boračke populacije, učenika starih zanata i obrta, te talentovanih učenika-sportista. Također, finansiraju se besplatne užine za određene kategorije, nabavka školskih ruksaka i pribora, brojna školska takmičenja i projekti, kao i sportske lige osnovaca u fudbalu, odbojci, košarci, šahu, stonom tenisu i robotici.