Politika

Reis Kavazović ponovo o politici: Uvijek ću braniti svoju domovinu, a neka Schmidt piše svoje izvještaje

Braniti domovinu je sveta dužnost svakog muslimana, izjavio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović nakon medijskih natpisa da je visoki predstavnik Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kritikovao njegovu izjavu koja se odnosila na odbranu Bosne i Hercegovine.

"Uvijek ću braniti svoju domovinu, a to je i sveta dužnost svakog muslimana. Neka Schmidt piše svoje izvještaje, to mu je posao", izjavio je reisu-l-ulema za Agenciju MINA.

Schmidt je u svom izvještaju izjave reisu-l-uleme nazvao „retorikom podjela“, stavivši ih u isti kontekst s izjavama drugih zvaničnika koje su se odnosile na Bošnjake, „muslimane“ i „muhamedance“.

Reis Kavazović nastavio je komentirati dnevno-političke događaje i kritizirati predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Tokom procesa formiranja vlasti nakon Općih izbora održanih u oktobru 2022. godine godine, reis je često davao oštre izjave na račun ambasadora i drugih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.