Politika

Reis Kavazović posjetio mezar Alije Izetbegovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u pratnji svog zamjenika muftije Enesa ef. Ljevakovića i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafara ef. Velića, u ponedjeljak je na sarajevskom Šehidskom mezarju Kovači proučio fatihu rahmetli prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Tom prilikom, kazao je da je svaka godišnjica smrti rahmetli predsjednika “za nas veoma važna, za našu zajednicu i državu BiH, pogotovo za Bošnjake, imajući u vidu kako je predsjednik Izetbegović oživio hiljadugodišnju potrebu našeg naroda da stvori i ima državu i bude ravnopravan sa drugim narodima na Balkanu”.

“Mi smo naravno svjedoci da danas, hvala Dragom Bogu, ipak možemo kazati da bošnjački narod, kao i građani Bosne i Hercegovine, mogu rame uz rame stati sa svim drugim narodima i građanima na ovom prostoru. Zbog toga je za nas veoma važno da se sjećamo lika i djela našeg predsjednika Alije Izetbegovića”, kazao je Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je također kazao da je Islamska zajednica posebno zahvalna na afirmaciji islamske misli koju je rahmetli predsjednik afirmirao, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

“Njegova djela su prevedena i na evropske i istočne jezike, i danas se ta misao proučava na institutima, fakultetima i školama. Kada govorimo o rahmetli predsjedniku, možemo kazati da se radi o ličnosti koja prelazi granice Bosne i Hercegovine. Njegovu ličnost ne možemo uokviriti samo u ram našeg naroda, bošnjačkog naroda, on je ličnost koja za cijeli Ummet također predstavlja vrlo važan temelj savremene islamske misli”, dodao je na kraju reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare