povratnički krajevi

Reis Kavazović u Čajniču: Vi ste svoji na svome, Čajniče je naš grad, ovo su naši džemati, ovdje se osjećamo kod kuće

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je sinoć u Čajniču poručio da se moramo vraćati i obilaziti povratničke krajeve Bosne i Hercegovine.

Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program Muftijstva goraždanskog, klanjan je sinoć u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine.

Prigodnom programu i teravih-namazu prisustvovao je reisu-l-ulema Kavazović, te se tom prilikom obratio prisutnim vjernicima.

"Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da smo ovdje, u ovom mubarek vremenu, kada smo ušli u ramazan, najodabranije vrijeme. Ovo je večeras naše prvo okupljanje u ovom mjesecu. Dva zadovoljstva, dvije sreće su večeras. Prvo je ono što nam otvara srca, što nas uzdiže, nalazimo se u ramazanu. Ovo je najodabranije vrijeme, vrijeme u kojem je Allah objavio Kur'an. Posljednja Božija riječ je upućena ljudima, ono s čim je Poslanik došao, da na učvrsti u vjeri, da budemo okrenuti tevhidu, da nam ukaže na ispravan put. To je prva radost koju večeras osjećamo na svakom pedlju zemaljske kugle. Druga radost koju osjećamo jeste da smo kao muslimani večeras uz tekbire, salavate, otvorili vrata ove lijepe džamije", kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da se trebamo sjetiti Sinan-paše, vakifa ove džamije, ali i "svih naših očeva, djedova, nena, pradjedova, pranena, koji su na ovom mjestu Allahu padali na sedždu, moleći da nas bosanske muslimane sačuvaju problem“.

"Postom ulazimo u područje svih drugih ibadeta, jer je post odlikovan time da između roba i Raba ne stoji ništa. Ništa drugo nije snažno i jako od ibadeta, kao što je to post. Zbog toga trebamo imati na umu da je ovo blagoslovljeno vrijeme i da je post jedan od krunskih ibadeta", naglasio je stalno reis Kavazović.

Naglasio je da se "post ne sastoji samo od toga da se suzdržavamo od hrane i pića, nego važnije od toga je da budemo svjesni da postiti znači čuvati se svega onoga što je Allah zabranio, čuvati se od svih onih stvari koje nas odvajaju od robovanja Bogu“.

"Allah nas odgaja postom, da budemo što bolji, da sebe pripremimo za ahiret. Naš dunjalučki put je priprema za ahiret. Ova noć ovdje je za nas podsjećanje da u našim životima postoje velika iskušenja, za koja moramo biti spremni da ih dočekamo,
prebrodimo i izađemo na zelenu granu kao vjernici, svoj život upravimo na ono što je ispravnije", naveo je reisu-l-ulema.

Stanovnicima Čajniča poručio je "vi ste svoji na svome, Čajniče je naš grad, ovo su naši džemati, ovdje se osjećamo kod kuće“.

"Važno je da u ove naše krajeve dolazimo, da se vraćamo, da živimo, da naše džamije posjećujemo. Čajniče je naša stara čaršija, u nju moramo dolaziti, džamije obilaziti. Molim Boga da nam da kuveta da se vratimo u ovaj grad. Ovi naši krajevi u kojima smo odvajkada, ovo su prvi krajevi u Bosni u koje je islam došao. Ovdje s ovih krajeva je i Mehmed-paša Sokolović, ovdje je i Ahmed Bošnjak, veliki alim. To nam govori koliko je važno ovo mjesto, o kojem moramo povesti računa, koje mora ostati u našoj svijesti kao temelj našeg bića. Molim Boga da nam se osvijesti koliko su ovi krajevi životno važni za sve nas. Vidim ljude koji u sebi nose život, svi doprinosimo tome da svi krajevi naše Bosne budu ružičnjaci, mjesta iz kojih će život klijati, u kojima ćemo dolaziti i slušati graju naše djece", poručio je u Čajniču reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, javila je Mina.